Megfosztotta az UNESCO világörökségi státuszától Liverpoolt

A város saját magának köszönheti.

Fucsouban, Kínában tartottak a napokban szavazást az UNESCO képviselői, mely során úgy döntöttek, hogy Liverpooltól elveszik eddigi világörökségi státuszát. A lista, amelyen az angol város eddig szerepelt, az emberiség számára Outstanding Universal Value-val (Kiemelkedő Egyetemes Értékkel – OUV) bíró helyszíneket gyűjti össze; Liverpool ezt a státuszt történelmi városközpontjáért és a kikötőjéért kapta meg.

Az UNESCO most elvette a 2004-ben a városnak ajándékozott világörökségi címet, ugyanis a Liverpool Waters vízparti fejlesztésekkel és átalakításokkal „visszafordíthatatlanul megkárosították a város egyetemes értékeit”.

A címtől való megfosztás nem egyik pillanatról a másikra történt, az UNESCO közel tíz éven át rendszeresen küldött kéréseket a liverpooli helyi önkormányzatnak és az angol kormánynak egyaránt, hogy védjék meg a helyszínt.

A kéréseket nem vették figyelembe, 2012-ben az UNESCO veszélyes státuszba sorolta át Liverpoolt, mint világörökségi helyszínt, de ez sem állította meg a sokmilliárdos fejlesztést, mely során az északi kereskedelmi kikötő arculata teljesen átalakult.

 

Mindeközben New Yorkban nem győznek új látványosságokkal kedveskedni a turistáknak. Nézted már ezeket a fákat? Kanadában nem felfelé nőnek!

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)