Megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét

De azért még nem mindenre érkezett meg a válasz.

A kutatók azt már korábban megállapították, hogy a Stonehenge építéséhez első körben használt, kisebb granulitokat 240 kilométerről, a mai Pembrokeshire területéről szállították a mai Wiltshire-be, azt viszont csak most sikerült megfejteni, hogy “a Stonehenge néhány kőtömbje egy több ezer évvel ezelőtt, a mai Wales területén emelt, Waun Mawn nevű kör alakú építmény (walesi kőkör) része lehetett”.

A walesi kőkör, amely a harmadik legnagyobb ilyen típusú építmény Nagy-Britanniában, 110 méter átmérőjű, pontosan akkora, mint a Stonehenge-et körülvevő árok, és mindkét építményt a nyári napfordulókor felkelő naphoz igazították. A Waun Mawn helyén ma már mindössze négy monolit áll csak.

A szakemberek szerint mivel a Stonehenge kőtömbjeinek csupán kis része köthető közvetlenül a Waun Mawnhoz, ezért valószínű, hogy egyéb körépítmények monolitjait is elhordhatták annak idején a mai Wales területéről.

A világ tele van rejtélyekkel, ezek a tájak itt például olyanok, mintha nem is evilágiak lennének! Ez a kastély mondjuk evilági, Európa igazi ékszerdoboza. De csodákért nem kell messzire menni, itt találod Magyarország legszebb barlangjait. Arra pedig nagyon kíváncsiak lennénk, hogy hányországot ismersz a világ 10 legkisebb országa közül?

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI és via)