Megdöbbent a miniszter a balatoni harangszó megszüntetésén és a kakaskukorékolás betiltatásán

Bobaként robbant a hír, hogy az egyik balatoni településen betiltották a harangszót, és a kakaskukorékolás ellen is nagy volt a felháborodás, mert zavarta a turistákat. Az ügy nem maradt ennyiben.

A tárcavezető törvényjavaslat alkotását kezdeményezi a vidéki élet hagyományainak védelme érdekében – jelentette be közösségi oldalán Nagy István, agrárminiszter.

Az ügy apropója, hogy a nyaralók kérésére a nyár végéig megszüntették a hajnali harangozást Balatonberényben.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a természethez való közelség, a kis közösségek és a mindennapokat átszövő hagyományok mind-mind a vidéki élet csodálatos sajátosságai, írta közleményében az Agrárminisztérium Sajtóirodája.

Nagy Istvánt megdöbbentette, hogy a nyaralók panaszai miatt megszüntették Balatonberényben a reggeli harangozást, mert többeket zavart a korai ébresztés.

Emellett pedig a település vezetésének a kakaskukorékolással kapcsolatban is van egy ügye. Mivel a jelenség nem egyedi, a tárcavezető társadalmi párbeszédet majd pedig törvényjavaslat alkotását kezdeményezi a vidéki élet hagyományainak védelme érdekében.

Ezek nem lehetnek zavaróak egy oda érkezőnek vagy újonnan beköltözőnek. A földművelésnek és az állattenyésztésnek megvannak a több évszázados sajátosságai. A vidéki élet hagyományai pedig fontos örökségeink – hangsúlyozta a tárcavezető.

Azt tudtátok, hogy a Hévízi-tó unikumnak számít? Ismét látogatható a Balaton ikonikus kilátója is? Érdemes errefelé is túrázni!

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via