Mint a szőnyeg, úgy terem az ingyen szedhető medvehagyma, egyvalamire viszont nagyon ügyelj!

A medvehagyma ínycsiklandó, friss íze mellett számos jótékony hatással bír például a vérkeringésre és az emésztésre. Mondjuk, hogyan gyűjtheted be te is és mi az, amire borzasztóan ügyelj!

A medvehagyma márciustól egész tavasszal szedhető Magyarországon, méghozzá ingyen. A szedéshez két tudnivalót mindenképp észben kell tartanod: az egyik, hogy naponta maximum két kiló szedhető belőle (ez lehet, hogy elsőre kevésnek hangzik, de a valóságban rengeteg), kereskedelmi célú gyűjtésére viszont engedély kell.

Amit még nem tudunk elégszer hangsúlyozni, az pedig az, hogy a medvehagyma nagyon hasonlít a májusi gyöngyvirághoz és az őszi kikericshez: ezek mind mérgező növények és sajnos hasonló területet is szeretnek!

A medvehagymát leginkább csak erős fokhagymaillata által lehet a két növénytől megkülönböztetni, szóval mindenképp óvatosan és a legnagyobb odafigyeléssel szedd.

A medvehagymát számtalan kreatív módon építhetjük be tavaszi ételeinkbe. Mi például salátába és húsra szoktuk tenni, mivel vérnyomáscsökkentő, immunerősítő és asztmára, enyhe megfázásra is jó.

A medvehagyma emellett fenyőmaggal isteni pesztónak is és több hónapig eláll. Szedés után a kosárból a leveleket egyesével meg kell mosni, és a spenóthoz hasonlóan le kell csípni a szárát és a szára tövét, majd ki kell teregetni egyesével száradni; ezután lehet feldolgozni.

A természetes hazai medvehagyma-állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Jó gyűjtögetést kívánunk!

(Fotók: Unsplash)