Budapest nevezetességei a váci Látó-hegy alól. Nikon Z 50, 200mm, F/11, 10 mp, ISO 100. / Fotó: Mayer Miklós

Extrém látószög: egyazon fotón Vác és Budapest nevezetességei

Mayer Miklós fotográfus a Naszály-hegyről olyan fotókat lőtt, amitől meg kell dörzsölni a szemünket, hogy újra ránézzünk és elhiggyük: igaz amit látunk.

A fiatal fotográfus kivételesen tiszta időben érkezett a beszédes nevű Látó-hegy kilátópontra, hogy néhány remekül komponált képpel egyszerre nagyon sokat mutasson. A rendhagyó képekhez egy kis blogbejegyzést is csatolt, amit most változtatás nélkül közlünk, Miklós képeivel együtt. A képek Mayer Miklós engedélyével kerülhettek a Földjáró hasábjaira. Javasoljuk, hogy külön lapon nyissátok meg a teljes méret érdekében!

“A Vác fölé magasodó Naszály hegyen van egy fantasztikus kilátópont, az igen beszédes nevű Látó-hegy. Jó időben simán látni Budapest nevezetességeit, és a Dunakanyart is.

Előtérben Vác, a horizonton Budapest. Balra a gödi Samsung gyár. Nikon Z50, 50mm, F/8, ISO 100, 1/640 mp / Fotó: Mayer Miklós

Nemrégiben viszont egészen kivételes tiszta időben voltunk ott, így meg tudom mutatni, hogy néz ki Budapest 40 km távolságból:

Kilátás a Vác feletti Látó-hegyről Budapest felé. Nikon Z 50, 250 mm, f/8, 1/100 mp, ISO 100 / Fotó: Mayer Miklós

Csak utólag, a feldolgozáskor vettem észre, hogy a Lakihegyi adótorony is látszik a Gellért-hegy mögött, sőt, egészen a 100 km-re lévő dunaújvárosi Dunaferr épületeit is lehet látni! Annyira elhúztam a fotózást a Látó hegyen, hogy lefelé menet, a következő kilátópontra érve, már javában a kékórában voltunk, és mindenütt felkapcsolták a világítást.

Persze újra megálltam fotózni, és mivel kb 150 méterrel lejjebb voltam, már Vácot is az előtérbe tudtam komponálni.

A fények miatt sokkal könnyebben lehetett látni Budapest nevezetességeit:

Budapest nevezetességei a váci Látó-hegy alól. Nikon Z 50, 200mm, F/11, 10 mp, ISO 100. / Fotó: Mayer Miklós

A feliratozott fotót a Facebook oldalamon is megosztottam, ahol meglepetésemre már 120 megosztásnál és 36 ezer megtekintésnél tart, köszönöm mindenkinek! Valószínűnek tartom, hogy azért lett ilyen “sikeres” a fotó, mert egyszerre van rajta mindkét város, ellentétben a cikk elején szereplő képpel, ahol csak Budapest látszik a távolból.”

A fotográfus weboldalát ITT találjátok, ez pedig a Facebook oldala. Kövessétek, látogassátok az érdekességekért!