Fotó: Marco Anelli / MoMA

A világ leghíresebb kortárs művésze újraéleszti minden idők legtöbbet kattintott performanszát

Marina Abramović: The artist is present (A művész jelen van) című világrengető élő performansza most újraéled, méghozzá egy aukció nyomán, melynek bevételét a művész a Ukrajnában dúló háború menekültjeinek megsegítésére ajánlja fel. 2010-ben 850 000 ember kereste fel a performanszot és a határokat nem ismerő Abramović-ot, a több mint 2 hónapig tartó "jelenlét" egyik legfontosabb etapját összesen 20 milliónál több ember látta, ezek a számok pedig a kortárs művészet területén hihetetlennek számítanak.

Kétségtelen, hogy Marina Abramović korunk leghíresebb, legtöbb figyelmet kapó kortárs performanszművésze, aki megbotránkoztató, sokszor szélsőséges, mégis mélyen emberi és határokat nem ismerő alkotásaival már 50 éve sokkolja a világot és a közvéleményt. A Szerbiából származó, ma 75 éves alkotó testét, fizikai mivoltát rengeteg alkalommal használta médiumként, vegyük például a traumákról szóló Thomas ajkai című performanszát, melyben borotvapengével egy ötágú csillagot metszett saját hasába, a Ritmus 0-t, amikor mozdulatlanul töltött el 6 órát a közönsége előtt, akik a művész mellé készített megannyi tárggyal azt csináltak vele, amit csak akartak.

A nézők az elején még egészen tapintattal voltak, majd egyre jobban belejöttek, hogy a művész tárgyként aposztrofálta magát erre a 6 órára. Szegeztek töltött fegyvert a fejéhez, lemeztelenítették, bántották, fizikai fájdalmat okoztak neki, különböző abúzusnak tették ki, de a performansz leteltével Abramović megmozdult és elindult a közönsége felé, akik a bűntudattól meghátráltak.

Művészetének egyik meghatározó alakja volt addigi élete legnagyobb szerelme, a német Uwe Laysiepen (Ulay), akivel közösen, teljesen szimbiózisban alkottak, 12 éven keresztül. A gyümölcsöző szerelemből születő alkotások sokszor vizsgálták a női-férfi kapcsolatok milyenségét, dinamikáját, feszültségét, harcait. Lélegeztek egymás szájába, ki-be, mellkasukhoz erősített mikrofonokkal, hogy a teremben mindenki hallhassa a tusát, amit a szén-dioxid cseréje okoz. Volt, hogy összekötött hajjal, 16 órán keresztül ültek egymásnak háttal, két irányba nézve. A legszimbolikusabb alkotásuk mégis a Lovers (Szeretők) című volt, mely egy spirituális utazással ért fel: a Nagy Fal két végéről indultak, hogy középen összetalálkozzanak és meglássák, mi lesz a kapcsolatukkal. 2500-2500 kilométer legyaloglása után a két művész összeölelkezett és búcsút intett egymásnak.

Leghíresebb performansza, A művész jelen van néven futott és 2010-ben a New York-i MoMA-ban lehetett megtekinteni, összesen 75 napon keresztül. Ez volt a New York-i múzeum történetében a legnagyobb performansz, sosem látott érdeklődéssel. Abramović egy asztalnál ült, a vele szemben lévő széken pedig egymást követték az önkéntesek, akik beültek az alkotásba. Abramović és az aktuális látogató egymást nézte, ameddig csak a vendég fel nem állt és nem jött a következő. Ez tarthatott 5 percig, de akár egy napig is. Nem volt szabály. Összesen 1545-en ültek le a művésszel szemben, köztük több híres ember és egykori szerelme, alkotótársa, Ulay is megjelent, a 75 nap első óráiban. Az erről készült felvételnek óriási Youtube elérése van, elképesztő erejű ez a jelenet, nem lehet elégszer újranézni.

Marco Anelli fotográfus minden vendégről portrét készített a performansz során, ebből pedig kiállítás és könyv is készült.

850 000 ember kereste fel összesen a 2010-es performanszot, amiről azóta is beszélnek és korszakalkotó kortárs művészeti alkotássá lett. Nos, Abramović most két embernek ad újra lehetőséget, hogy leülhessenek vele szembe, ám a két üres helyért licitálni kell. A művész szerint neki ez az egyetlen eszköze, amivel valamit is segíteni tud a háborús menekülteken, amivel fel tudja hívni a figyelmet. Ráadásul éppen tavaly járt Ukrajnában, egy általa készített holokauszt-emlékmű átadásának kapcsán, és elmondása szerint nagyon megérintett az a nyitottság, büszkeség, energia, amit Kijevben élt meg a tavalyi évben.

Míg egy-egy adománygyűjtés hónapokig is eltarthat, addig ezt most körülbelül 8 nap alatt hozták össze, szintén New York-ban, a Hell’s Kitchenben lévő galériában tartják majd meg, ahol jelenleg is fut Abramović egyik kiállítása. Péntek estig tart a licitálás, a két aukciónyertes pedig április 16-án ül be a kultikus székbe.

Forrásaink voltak: cbsnews.com, papageno.hu, palazzostrozzi.com, kultura.hu