Érkezik a vakcinaútlevél
(Fotó: unsplash)

Márciustól érkezhet a vakcinaútlevél

Márciustól már megkezdik a nagyobb nemzetközi légitársaságok a Covid–19 elleni oltottság igazolására szolgáló Travel Pass digitális egészségügyi rendszer alkalmazását.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Covid-19 elleni oltottság igazolására szolgáló Travel Pass digitális egészségügyi rendszer bevezetésével globálisan felgyorsulhat a határok újranyitása, helyreállhat a légi közlekedés és a korábban élénk utasforgalom is.

A lap szerint erről beszélt Alan Murray Hayden, a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség, az IATA utas- és biztonsági termékekért felelős vezetője egy szakmai fórumon, ahol gyors előrelépésnek nevezte, hogy piacra dobják a villámgyors fejlesztéssel létrejött egységesített megoldást.

A digitális vakcinaútlevél küldetése az, hogy az utas a járdaszélről a repülőre anélkül sétálhasson fel, hogy fizikailag dokumentumokat kelljen cserélnie, vagyis az okmányok külön ellenőrzése nélkül, egészségügyileg biztonságos módon veheti igénybe a repülési szolgáltatást a nemzetközi járatokon.

Az IATA a világjárványra válaszul az utazási irodák, légitársaságok által már évtizedek óta alkalmazott érintésmentes utasellenőrző rendszerére építette a papíralapú dokumentálásnál megbízhatóbb mobilos újítást, amely okostelefonon működik.

Az applikáció eltárolja, szükség esetén aktualizálja a járvánnyal kapcsolatos vakcinázottság tanúsítványát, vagy azt, hogy az utast mikor és milyen eredménnyel tesztelték koronavírusra.

Hírek után

Egy kis konyha: olvass a spanyolok nemzeti ételéről, a paelláról. Azt tudtad, hogy először kapott vegán étterem Michelin-csillagot? És azt, hogy a Hortobágy felkerült a világ álomúticéljai közé? Unod a bezártságot? Szívesen kimozdulnál? Ebben is tudunk segíteni pár tuti tippel!