Magyarországot is elérte a tongai vulkánkitörés lökéshulláma

A meteorológiai légnyomásmérőkön szombat este 8 és 9 között egy gyors légnyomásnövekedés és süllyedést, majd ezt követően még kisebb nyomásingadozásokat lehetett megfigyelni.

Szombat este érte el Magyarországot a több mint 17 ezer kilométerre lévő tongai vulkán hatalmas kitörésének lökéshulláma – számolt be róla az Időkép.

Szombaton kitört a csendes-óceáni Tonga-szigetek vízalatti vulkánja, a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Az intenzív kitörés rövid idő alatt egy 20 kilométeres magasságig felnyúló és 5 kilométer szélességben szétterülő vulkanikus felhőt hozott létre, a hatalmas felhőn belül körülbelül 190 ezer villámot észleltek.

A vulkánkitörést követő szökőár elérte Tonga szigetét, a víz templomokba és otthonokba tört be, szemtanúk arról is beszámoltak, hogy a fővárosra, Nuku’alofára hamu hullott. A tongai főváros mindössze 65 kilométerre északra fekszik a vulkántól.

A kitörés erős lökéshullámot indított útjára, a hangrobbanást Új-Zélandon, sőt hét órával a kitörést követően, a több mint 9000 kilométerre fekvő Alaszkában is hallani lehetett.

A nyomáshullám azóta az egész bolygón végigfutott, melyet a meteorológiai állomások légnyomásérzékelő szenzorai mindenhol észleltek. Az Időkép most arról is beszámolt, hogy a több mint 17 ezer kilométerre, szó szerint a világ másik végén lévő vulkánkitörés nyomáshulláma 14 órával a kitörést követően Magyarországot is elérte.

A meteorológiai légnyomásmérőkön szombat este 8 és 9 között egy gyors, 1-1,5 hPa-os légnyomásnövekedés és süllyedés, majd ezt követően még kisebb nyomásingadozásokat lehetett megfigyelni.

Éjjel 2 után érkezett egy második nyomáshullám is, ami egy átmeneti 1 hPa-t csökkenésként jelenik meg a grafikonokon:

Az európai országokban mért lökéshullámokról készült adatokat a Meteorológiai Világszervezet is megosztotta. Mint írták, ez annyira ritka és hihetetlen jelenség, hogy egy emberöltő alatt sem gyakran fordul elő.

Thaiföld megadóztatná a turistákat. Tiltott helyek, ahol turista nem járhat.

via