Magyarországon is létezik egy Gyilkos-tó, csak kevesen tudnak róla

A tó hasonló, mint a hargitai Gyilkos-tó, csak ez épp Magyarországon van.

Egyes elméletek szerint a Gyilkos-tó 1837-ben keletkezett, mikor a heves esőzések következtében a közeli 1378 m magas Gyilkos-kő hegyről lecsúszott a törmelék, és a Cohárd-patak, Likas-patak, Vereskő-patak, Lóhavas-patak, Juh-patak útját eltorlaszolta, ezzel felduzzasztva a vizet a szűk völgyben. Mások a tó keletkezését az 1838. január 11-i földrengéssel hozzák kapcsolatba.

A Bakonyban, Bakonybél közelében is létezik egy tó, mely szépségében, hangulatában vetekszik a hargitai tóéval. A Hubertlaki-tó, vagy más néven bakonyi Gyilkos-tó mesés világát csak kevesen ismerik az országban – írja a Sokszínű vidék.

A tó eredetileg vaditatónak készült. 1980-ban mesterségesen, gáttal eltorlaszolták a Hamuházi-séd forrásai által táplált víz útját, hogy az majd lassan feltölti a kijelölt helyet, de a feltöltődés a vártnál sokkal gyorsabban megtörtént, elárasztva a környező területet. Így most a mesterséges gáttal elzárt völgyben létrejött a tó, aminek népi neve az erdélyi Gyilkos-tóra való hasonlósága miatt lett bakonyi Gyilkos-tó.

Mutatunk egynapos kirándulási tippeket is, de nemcsak külföldön, itthon is vannak kivételes helyek, mint például Hollókő.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó: Sokszínű vidék, CsodálatosBalaton.hu)