Magyarország ritka természeti kincsei

Te mindegyiket láttad már?

Magyarországnak vannak olyan ritka természeti kincsei, amiket érdemes végigjárni. Mi a legérdekesebbeket mutatjuk:

Mészkőteraszok – Egerszalók

Egerszalókot az a különleges látványosság tette híressé, amit a domboldalon lefolyó forrásvíz hozott létre. Ez egy sódomb, ami nem mindennapi látványt kölcsönöz a helynek. A 18 méter magas domb tetején feltörő vízből kicsapódik a mész. A lerakódás évről évre növekszik, és egyre jobban beborítja az egész domboldalt. Fehér mészkőteraszok, csipkés párkányok és mészkőfüggönyök jönnek létre, ahogy a víz megakad a talaj természetes domborulatain. Kialakulásukkor ezek a teraszok könnyen mállnak, de idővel az újabb rétegektől egyre szilárdabbak lesznek.

Vörös föld – Vértes

A Vértes lankái tövében megbúvó Gánt község felé autózva a falu határában szürreális, élénk téglavörösben és az okker különböző árnyalataiban játszó hatalmas katlan hívja fel magára az utazó figyelmét. Ez a híres bagoly-hegyi egykori bauxitbánya területe, amely a földtörténeti múlt megannyi emlékét őrzi. A napsütésben tűzvörös színben pompázó meredek lejtők és halmok azt az érzést kelthetik bennünk, mintha nem is szép hazánkban, hanem a vörös bolygó, a Mars felszínén járnánk.

Vulkáni bazalttűk – Hegyestű

A Hegyestű vagy Hegyes-tű egy tanúhegy a Balaton-felvidéken, a Káli-medence keleti peremén, Monoszló és Zánka között, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Tengerszint feletti magassága 337 m. A korábbi bazaltbányászat miatt elveszítette eredeti kúp formáját, azonban a nyersanyag-kitermelésnek köszönhető, hogy feltárult a hegy belső szerkezete, és láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, és kihűlése során oszlopokká szilárdult bazalt, ami érdekes látványt nyújt.

Kis magyar Kappadókia

Egy ritka geológiai képződmény, riolittufa található hazánkban, Kazár határában. Európában ezen kívül Törökországban – Kappadókiában – tartanak számon hasonlót.

A riolittufa egy holdbéli tájra emlékeztető, gyűrött felszínű, kőráncokkal mélyen barázdált, növényzet nélküli pusztaság. A miocén vulkánosság során, feltehetően mintegy 20 millió évvel ezelőtt, a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett.

 

 

Először merészkedtek le a pokol kútjának mélyére. Ezek a legvonzóbb lakóhelyek Magyarországon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: wikipedia)

(Nyitó kép: National Geographic)