Magyarország legszebb levendulás kertjei

Nem kell Provence-ig utazni, hogy a lila virágtengerben sétálgatva feltöltődjünk.

Élmény kicsiknek és nagyoknak, ráadásul vannak helyek, ahol annyi levendulát szedhetsz, amennyit csak szeretnél!

Tihany

A Tihanyi-félszigeten van a leghíresebb hazai termőterület, ahol minden évben rendeznek levendulafesztivált is. Az őslevendulásban 1924-ben kezdte meg a levendulatermesztést Bittera Gyula gyógynövényszakértő Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Akkoriban ezekből a tövekből magas minőségű illóolajat lehetett kinyerni, de az idő múlásával nem gondozták őket, jó részük kivadult.

Az őslevenduláson kívül a Belső-tó környékén vannak még levendulaültetvények, melyek már viszonylag friss telepítésűek. Ha elmennél a június 13-tól 28-ig tartó “szedd magad” akcióra, térj be a Levendula Házba egy teára vagy kézműves foglalkozásra.

Pannonhalma

Aromaterapeuták szerint a legjobb gyógyító ereje a pannonhalmi levendulának van, ahol a Bencés Főapátság kertjében már a XVIII. század óta hagyománya van a levendula termesztésének, sőt a betakarítást ma is hagyományosan, kézzel, sarlóval végzik.

A Pannonhalmi Levendulanapokon sajnos a látogatók saját részre nem szedhetnek levendulát, és az ültetvényre is csak a Főapátság dolgozói mehetnek be.  Viszont bepillantást nyerhetünk a bencés gyógyászati hagyományokba és a lepárlás folyamatába is.

Dörgicse

A Balaton-felvidéki Dörgicsei Levendula Majorban négy hektáron folyik levendula-biogazdálkodás. Dr. Demján Ildikó budai fogorvosi rendelőjét hagyta háta mögött, hogy megvalósítsa régóta dédelgetett álmát, és Dörgicsén 2003-ban belevágjon a levendulatermesztésbe. Mivel sem gyomirtót, sem rovarirtót nem használnak, az organikus levendulatermesztés eredményeként terápiás tisztaságú illóolajat tudnak kinyerni.

Dinnyéshalom

Cegléd mellett található a Levendula Liget  ahol egy hektáros területen lassan már virágzik is a levendula. Várhatóan június 12-e környékén indítják a szüretet. Kézi metszőollóval gyűjtik be a levendulát, melyből csokrokat, koszorúkat, a lemorzsolt virágból levendulás illatpárnákat készítenek. Ide szívesen várják a látogatókat a szedd magad akcióra is.

Zagyvaszántó

A Romhányi Balu Levendula Farm is elsők közt, június 12-én nyitja kapuit a szüretelni vágyók előtt.  A Hatvantól csupán 14 kilométerre eső levendulás látogatása regisztrációhoz kötött, amelyről részletes infó itt található. A szüretelőket levendulás kézműves termékekkel, termelői mézzel és gyermek kézműves foglalkozással várják.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images, szallas.hu)