Magyarország legszebb autós túraútvonalai

Teljes gőzzel érkezik a hosszú hétvége, miért ne tervezhetnétek egy kis autós kirándulást?!

Visegrád

A Dunakanyar és a környező települések látványa egyszerűen megunhatatlan. Aki szeret autózni és gyönyörködne a hazai tájban, nem fog csalódni, ha Visegrád felé veszi az irányt. A Visegrádi Fellegvárat autóval is könnyedén megközelíthetjük, a parkolótól már nem kell sokat felfelé sétálni. Ez különösen praktikus lehet, ha kisebb gyerekekkel közlekedünk, akik még kevésbé bírják a megerőltető hegymenetet.

Az egyik legszebb útvonal a térségben, ha a Panoráma úton gurulunk le a Fellegvártól, ahonnan Visegrád Dunabogdányhoz közelebb eső végéhez érkezünk, majd onnan átmegyünk Tahitótfalura és elvezetünk a szintén festői, igazi kultúrvárosként működő Duna-parti Szentendrére.

Gödöllő

A fővárosban és a környéken élők számára akár egy fárasztó munkanap után is kellemes úti cél lehet, ha egy rövid időre szeretnénk elszakadni a nagyvárosi pörgésből.

Szintén Gödöllő mellett szól a kihagyhatatlan klasszikus helyi történelmi örökség, a Grassalkovich-kastély. Magyarország legnagyobb barokk kastélyához már csak azért is megéri elautózni, mert a kastély kertje varázslatosan hangulatos.

Balaton

Első úti célként megtekinthetjük a balatonvilágosi Panoráma kilátót, ahol szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk. Aztán érdemes a Káli-medence felé venni az irányt, ahol a Művészetek Völgye fesztivál ismert, mesebeli helyszínein (Nagyvázsonyon, Pulán, Vigántpetenden, Kapolcson és Monostorapátin) keresztül visz az út. Gyulakeszinél lekanyarodhatunk a szintén látványos salföldi tavak felé, ahol az egyik helyi nevezetesség a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó, egész évben látogatható Természetvédelmi Major található: szürkemarhákkal, bivalyokkal és rackajuhokkal.

Mátra

Gyöngyös felől a településtől 2-3 kilométerre fekvő híres, védett farkasmályi pincesor az első látnivaló, de a közeli Sástón, a híres sástói kilátóból az egész régió belátható. Az igazán lenyűgöző panoráma azonban a Mátra-hegység északi oldalán fogad, Parád felé: itt érdemes többször is megállni fotózkodni a szerpentinen. Ha van időnk, nézzük meg az apró, elzárt, mára elhagyatott, de végtelenül hangulatos Mátra-falvakat: Mátraszentistvánt, Mátraszentimrét és Mátraszentlászlót.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: pixabay, unsplash)