Magyarország 5 kihagyhatatlan erdeje

Itthon is vannak olyan csodálatos helyek, ahol eltölthetünk egy-egy napot a családdal, gyerekekkel vagy a párunkkal. Magyarország erdei például kifejezetten lenyűgözőek, most öt erdőt ajánlunk sétára, kirándulásra.

Gemenci-erdő

A Tolna megyei Gemenci erdő Magyarország legnagyobb árterülete is egyben. A Duna-Dráva Nemzeti Park oltalma alatt álló 30 kilométer hosszú, 7 kilométer széles terület. A fauna legjelentősebb elemei a fűzfafélék, a nyárfák, a galagonya és a hamvas szeder, valamint a tavaszi csillagvirág.

Több védett állatfaj is menedékre lel ezen a környéken: a rétisas, a kerecsensólyom, békászó sas, a fekete gólya is fészkel itt. Vadászati szempontból az erdőt világhírűvé a nagyvadállománya tette, elsősorban gímszarvasairól híres.

 

Bánki-erdő

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó Bánki láprétek és erdők Debrecen közigazgatási területén belül, Bánk településrésztől délkeletre találhatóak. A terület a nevét az árpád kori faluról kapta, amely ma már Debrecen részét képezi. Ma is köthető hozzá egy feltárt, középkori templomrom, valamint egy bemutatóház és arborétum, melyet érdemes felkeresni az erdei sétával egybekötött kiránduláson.

Soproni Parkerdő

A Soproni Parkerdő számos történelmi és kultúrtörténeti emlékéről nevezetes, köztük a Páneurópai Piknik Emlékparkról is, vagy a Fertő-Hanság Igazgatóság felügyelete alatt álló, szigorúan védett, Natura 2000 tagjai közé sorolt Dudlesz-erdőről. A kökörcsinjeiről és a nagy ezerjófűről is neves Dudlesz erdőben látogatható az Ottó- és a Ferenc-barlang is, melyekben olykor lehet találkozni kis patkós denevérrel is.

Mocsoládi-erdő

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság része, közel 2600 hektáron terül el, megközelíthető a Kisbárapáti, Fiad és Bonnya községek felől. Nevét a közeli Mocsolád településről kapta. A tölgyesekből és bükkösökből álló Natura 2000 erdő a vöröshasú unka, a mocsári teknős, a nagy tűzlepke, a szarvasbogár, a nagy hőscincér és a vidra számára is otthont nyújt.

Az erdőben több tanösvény is látogatható: Alsómocsoládról felkereshetünk egy kilátót, de végigjárhatjuk a Mókus tanösvényt és a Nagy Kócsag tanösvényt is.

Farkas-erdő

A Vas megyei Bejcgyertyános és Káld határában elterülő Farkaserdő a Nyugat-Dunántúl egyik legnagyobb egybefüggő erdősége. Az alapvetően tölgyesek és fenyvesek alkotta erdő neve abból ered, hogy területének egykori tulajdonosát Farkasnak hívták.

Az erdőben található, 1942-ben oltalom alá helyezett Mária Terézia-forrás az első volt a megyében, ami megkapta az oltalom alá helyezést. Ezen felül híres páratlan természeti értékeiről, többek között a háromszáz éves kidőlt tanúfákról, a Banyafákról.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: vulkansag.hu, pixabay/illusztrációk)

via