Átadták A magyar természetfotó nagydíját, varázslatos képek születtek

Gyönyörű alkotásokon csodálhatjuk meg Magyarország természeti kincseit, mesés pillanatait az elképesztően tehetséges fotósoknak hála. Íme a győztesek!

Potyó Imre érdemelte ki A magyar természetfotó nagydíját

Az idén 13. életévét betöltő, ezreket megmozgató természetfotó-pályázat és a magyar nemzeti parkok elkötelezett természetvédelmi támogatója, a Varázslatos Magyarország év elején bejelentette, hogy a nemzetipark-igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrárminisztérium ajánlásával megalapítja az ország természetfotós társadalmának legkiemelkedőbb alkotóinak járó elismerését, A magyar természetfotó nagydíját. Az első nagydíjra pedig nem kellett egy évet várnunk, ugyanis a VM legutóbbi, 2021-es pályázati évadának első három helyezettje már át is vehette a legeredményesebb fotósoknak járó Arany Daru szobrot.

Az április elsején átadott díj annak elismerése, hogy az alkotók egyévnyi kemény munkával és tehetségük folytonos bizonyításával kiérdemelték a pályázat legjobbjainak járó helyet.

A természetfotósok maradandó értéket teremtenek, hiszen hűen adják vissza természet szépségét, illetve mutatják be annak jelen állapotát, így a természetfotózás kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy felhívja a figyelmet a természet védelmére. A Varázslatos Magyarország A magyar természetfotó nagydíjával ezt köszöni meg a természetfotósoknak.

A magyar természetfotó nagydíjának első helyezettje, azaz A magyar természetfotó nagydíjasa Potyó Imre lett, aki idén negyedik alkalommal állhatott fel a dobogó első fokára. A fotós a Dienes Szilárd szobrászművész által tervezett és készített Arany Daru szobor tulajdonosa lett, valamint tekintélyes pénzjutalomban részesült. Imre a 2022-es pályázati évadban nem versenyzőként indul a pályázaton, hanem zsűritagként fogja értékelni a pályamunkákat.

A második helyezett Szabó Irma lett, aki 2014 óta (egy év kihagyással) minden évben részt vett a VM pályázatain. A harmadik helyezést Török János kapta, aki tavaly pályázott először, de sorra helyezéseket ért el a havi pályázatokon. Mindketten egy-egy patinázott Arany Daru szobor tulajdonosai lettek.

Az est meglepetése további három szobor kiosztása volt. A fotópályázat eddigi 13 éve alatt Potyó Imre mellett csupán két fotós tudott olyan kiemelkedő eredményt elérni, hogy felállhasson a dobogó első fokára, ezért a VM csapata úgy döntött, hogy egy-egy Arany Daru szobrot adományoz a magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíjasaiként Máté Bence és Daróczi Csaba természetfotósoknak is.

Végezetül pedig a VM csapata is készült egy meglepetéssel, hogy tiszteletét fejezze ki a fotós iránt, aki 2009 óta saját erejéből, önként felkarolta a magyar természetfotózást, és azóta is áldozatos munkát vállal annak előmozdításáért. Így kapta meg Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója A magyar természetfotó örökös nagydíját, ezzel együtt pedig egy Arany Daru szobrot.

A program zárásaként a látogatók megtekinthették a 192 természetfotóból álló kiállítást, amely a győztes fotósok képei mellett bemutatja tíz nemzeti parkunk gazdag élővilágát is.

A kiállítás képeiből fotóalbum készült, mely megrendelhető a VM webshopján: a vm-shop.hu-n. Aki személyesen szeretné megtekinteni a speciális installációkra készült művészi nyomatokat, lehetősége lesz rá az Urániában április 4-ig, majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban április 26-tól, ezt követően a Gödöllői Királyi Kastélyban június 18-tól, utána a Magyar Természettudományi Múzeumban augusztus 10-től, végezetül, az év második felében pedig az evosoft Hungary székházában.

A magyar természetfotó nagydíja

1. Potyó Imre

2. Szabó Irma

3. Török János

A Varázslatos Magyarország természeti szépségei

1. Ravasz Balázs

2. Kandolka Károly

3. Boronkai Miklós

A Varázslatos Magyarország madarai

1. Török János

2. Szomju László

3. Hajdú Tamás

A Varázslatos Magyarország egyéb állatai

1. Kocsis Ferenc

2. Potyó Imre

3. Halmos Endre

A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből

1. Németh Lajos ifj.

2. Kónya Máté Bertalan

3. Oláh Attila

Ember a természetben

1. Szakolczai Krisztina

2. Török János

3. Szerencsi Gábor

Képek a nagyvilágból

1. Szakolczai Krisztina

2. Kis Szilveszter

3. Szabó Irma

Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic

1. Kocsis Ferenc

2. Szakolczai Krisztina

3. Szerencsi Gábor

Mozgásban a természet

1. Kocsis Ferenc

2. Kriska Ferenc

3. Koncz-Bisztricz Tamás

Különdíjak

A közönségszavazás nyertese: Mátraházi Tibor

A Metrirep különdíja: Dósa László, Hencz Judit, Őrsi Ákos, Urbán Helga, Szakolczai Krisztina

A naturArt különdíja: Kártyás Gergő: Vonalkód c. képe.

Gratulálunk!

(Fotók: Varázslatos Magyarország)