Ma éjszaka óránként közel 100 hullócsillaggal érkezik az év első meteorraja

Aki szereti a hullócsillagokat nézni, az érdekes jelenségnek lehet ma a tanúja.

A január eleji, általában zord időjárás csak ritkán ad lehetőséget arra, hogy az esztendő első csillaghullását, a Quadrantidák meteorjait megfigyeljük. Ennek több oka is van: a raj maximuma mindössze néhány órás, így gyakori, hogy nem a mi régiónk nyeri meg ezt. Ilyenkor gyakran felhős, ködös az idő, illetve a holdfény is be tud zavarni a meteorészlelésbe. Idén ez másként történhet – írja a NatGeo.

2022-ben azonban ideális időpontban várható a maximum: január 3-án este, 21 óra 40 percre várható a meteorraj, melynek 4-6 órányi idő öleli át a maximumát.

A Quadrantidák esetében a maximum idejének kiszámítása igen pontos, így bátran megbízhatunk benne. Idén az is hatalmas szerencse, hogy épp holdmentes éjszakánk lesz, így a megfigyelés lehetősége egyedül az időjáráson múlik majd – olvasható a portálon.

A radiáns ekkor még alacsonyan jár az észak-északkeleti ég alján, vagyis az ilyenkor érkező meteorok száma kisebb lesz, de hosszabb, látványosabb utat járnak majd be az égen.

Az éj előrehaladtával a radiáns emelkedik, így egyre többet és többet láthatunk a meteorokból.

A Quadrantidák közepes sebességűek, nem is mondható túl nagynak az átlagfényesség, azonban ezt mennyiségükkel pótolják e meteorok. A maximum néhány órája alatt óránként több tucat hullócsillagot ad a raj, ez az este elején körülbelül 40 meteor lesz, ám éjfél körül már 70-80, de akár ennél kicsit több is lehet.

Amennyiben az időjárás engedi, érdemes egy kicsit kimenni és megcsodálni ezt a meteorrajt.

Digitális nomád vagy? Adunk egy megfontolandó tippet! Itt található a világ legeldugottabb szállodája.