Létezik egy ételbár, ahol mindenki annyit fizet az ebédért, amennyit meg tud engedni magának

New York Brooklyn városrészéban játunk, ahol a helyi non-profit cég által működtetett kellemes ételbárban egyetlen szabály van: mindenki annyit fizet a vásárolt ételért/italért, amennyit megengedhet magának. Nagyszerű ötlet és óriási segítség.

A Rethink Café az azonos néven futó non-profit szervezet szárnyai alól bújt ki, a 2020-as lezárások idején, amikor még csak elvitelre adtak ételcsomagokat a brooklyn-i ételbárból. Mára viszont tovább vitték az ötletet és egy barátságos helyet hoztak létre, olyan elvek alapján, melyről a világ országai mind példát vehetnének.

A Rethink ugyanis éttermek, kávézók, pékségek, élelmiszerüzletek megmaradt, túlvásárolt alapanyagaiból készít nap mint nap házias comfort food-ot mindazoknak, akiknek problémát jelenthet a napi tápláló betevőhöz való hozzájutás. New York városában sokan élnek a létminimum alatt, a pandémia pedig tovább nehezítette a helyzetet. Jótékonysági ételosztások, úgynevezett “soup kitchen”-ek még sűrűbben segítenek a bajbajutottakon, de a Rethink több szempontból is missziót teljesít. Egyrészt a becsületkasszás konyha üzemeltetésével, másrészt a zero waste elvek miatt is, hiszen az említett megmaradt alapanyagok máshol sajnos a szemétben végzik, megsemmisítik az értékes élelmiszereket.

Az üzemeltető így fogalmazott: “Itt New Yorkban, ha valakinek problémát jelent a létfenntartás, a napi étkezés, akkor néhány dollárból csupán ételnek álcázott szeméthez juthat, ami egyáltalán nem tápláló, hiszen többnyire gyorsétel. Szeretnénk alternatívát nyújtani házias, ízletes melegétellel.”

A vendégek saját pénztárcájukhoz mérten fizetnek, és végtelenül hálásak a kezdeményezésért. Óriási segítség ez, egy remek ötlet nyomán.

Forrásunk volt: brooklynpaper.com