Chateau de Chambord Facebook

Leonardo da Vinci francia lépcsősora egy kettős-spirálszerkezetű DNS-láncot formál

A reneszánsz Itália zsenije, polihisztora, Leonardo da Vinci minden idők egyik legnépszerűbb gondolkodója és alkotója. Öröksége gyakorlatilag megszámlálhatatlan festményből, tervből, feljegyzésből, épületből áll, de legismertebb művein felül is tartogat meglepetéseket. Például a chambord-i kastély bámulatos dupla lépcsősorát, ami vélhetően szintén da Vinci tervei alapján készült.

Milánói, firenzei és római élete után Leonardo da Vinci I. Ferenc meghívására Franciaországba költözött. Életének utolsó éveit a Loire-völgyben töltötte, ahol „A király első festője, építésze és mérnöke” címet viselvén dolgozott, csodálat és megbecsülés követte minden mozdulatát.

Ekkor már kevesebbet festett, inkább tudományos munkáit szerkesztette és a tájépítészetbe, valamint úgy tűnik, hogy a Château de Chambord csodálatos lépcsőinek és kertjének, öntözőrendszerének tervezésébe fektette energiáit.

A kor ismert technológiáira és tervezésére abszolút rácáfol a chambord-i kastély különleges dupla lépcsősora, ami gyakorlatilag egy kettős-spirálszerkezetű DNS-láncot formál. Egyedi és gyönyörű alakja, kivitelezése mellett fontos tulajdonsága, hogy úgy közlekedhet rajta egy időben két személy, hogy ugyan láthatják egymást, de nem keresztezik egymás útját. A lépcső világosságát egy felül nyitott szűk világítóaknának köszönheti.

A mesébe illő épület egyike azoknak a kastélyoknak, melyek többnyire megőrizték eredeti állapotukat, s, ha a feltételezések igazak, több zseniális építészeti, szerkezeti, technológiai vívmányát köszönheti a reneszánsz polihisztornak.

Jóllehet, da Vinci éppen a kastély megépítésének kezdete előtt halt meg. 5500 hektáros birtok tartozik hozzá, fénykorában 440 szobával büszkélkedett. Ezekből ma 60 látogatható.

1981-ben került az UNESCO vlágörökségeinek listájára, a chambord-i kastély látogatása óriási élmény, egész napos program. Körülbelül 180 kilométerre, vagyis kétórás autóútra található Párizstól, felfedezése pedig nem lenne teljes a lépcsősorok utáni kerti túra nélkül.

Persze ez csak egy szelete a kastélyt körbevevő florának, mivel a fenyvesekkel, tölgyesekkel, tisztásokkal, mocsarakkal tarkított 5500 hektár Európa legnagyobb zárt állat- és növényvilágát teszi ki.

Forrásaink voltak: feelguide.com, delphipages.live, pariscityvision.com, chambord.org