Ezeken a hátborzongató erdei felvételeken vajon tényleg “lélegzik a Föld”?

Néhány egészen meglepő és felkavaró videó járja az internetet, melyeken erdei környezetben gyakorlatilag lélegezni látszódik a mohával takart föld. Mintha egy óriás aludna az erdő alatt és az ő mellkasának emelkedése és süllyedése látszódna. Természetesen van magyarázat!

Hátborzongató és egyben persze igen csalóka videókról beszélünk, amik elsőre tényleg nyugtalanító felvételeknek tűnnek. Ezeken a felvételeken olybá tűnik, mintha a bolygó, az erdő, a talaj, a fák gyökerei lélegeznének.

Még egy videó egy másik erdőben rögzítve:

Nos, mi a magyarázat erre a “légcserére”, emelkedésre-süllyedésre?

A videókban közös, hogy egyrészt mohával borított, laza földről beszélünk, másrészt pedig megfigyelhető a hangokból és a további növényzet, a háttér mozgásából is, hogy nagy erejű szél járja az erdőket. Vagyis minden mozog, minden ring hol intenzívebben, hol lágyabban, a széljárástól függően.

A kulcsfontosságú maga a lazább, mohos aljnövényzet, ami “engedi” a mozgolódást. Míg a szél a koronát tépázza, addig odalent, a gyökereknél is megjelenik ez az energia. Mivel a talaj nem a megszokott, masszív fajta, ráadásul a fa izeg.mozog, ezért a gyökerek is megemelkednek, lökdösődnek egyet. Így a felszínen csak az látszik, hogy az egész aljzat megemelkedik, majd kezdő állapotba tér vissza, a széllökések függvényében.