Legszebb magyar természeti csodák

Magyarországon is lehet találni egészen különleges helyeket, természeti képződményeket.

Egerszalóki sódomb

A fenyőfák árnyékában feltörő kalcium-hidrogénkarbonátos forrás a domb oldalán szétterülve sóhalmokká formálódik az évtizedek során. Egyedülálló és csodálatos látvány. Miként az egerszalóki sódombok körüli világ mikroklímája is egészen különleges és jótékony hatású. A hőforrás a völgyben futó Laskó – patakot táplálja. Hasonló csak Pamukkaléban (Törökország), és a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) található.

Az egerszalóki termálvíz ízületi, csont-, izom-, ínbetegségek, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek enyhítésére alkalmas.

A völgy bejáratánál azonban kialakítottak egy kis, több medencés fürdőt, a Nosztalgia Fürdőt amely nem csak nappal, de olykor éjszaka is nyitva tart. A fürdő kifejezetten laza és kellemes a hangulata.

Ipolytarnóc ősmaradványok

Egy vulkáni katasztrófa által betemetett és konzervált világ emlékei húszmillió évvel forgatják vissza az idő kerekét. A tengerparti homokkőben lapuló cápafogak, megkövesedett szubtrópusi fák, egzotikus növények lenyomatai, régen kihalt ősvilági szörnyek lábnyomai… – egy páratlanul izgalmas geológiai tanösvény mentén.

Az ipolytarnóci világ harmadik leggazdagabb lábnyom-őrző lelőhelye. Az ösvény különleges látnivalója a világ legnagyobb ismert, megkövesedett óriás fenyője. A parkban láthatók azok az évmilliókon át mélyen a föld alatt lapuló ősfenyők is, amelyekre 2007-ben bukkantak Bükkábrányban. A 16 ritka, csillogóan megkövesedett fatörzs- ősmaradványok kora mintegy 7 millió év.

Megyer-hegyi tengerszem

Sárospatak közelében egy közepes dombon egyszemnyi tenger. Ez a  Megyer-hegyi tengerszem. Egykor kőbánya dolgozott itt, a domb kristályos kemény képződményeiből gabonaőrlő, érczúzó malomköveket csiszoltak, kézzel…

Már vagy száz éve bezárták a bányát. A fejtési gödörben az idők során összegyűlt esővízből pompás kis tó kerekedett, különlegesen szép, magas bányafalakkal körülölet környezetben.

A környék ma már természetvédelmi terület. Gyalog egy tanösvény vezet a tengerszem partjához, Sárospatakról indul a malomkő ösvény, piros jelzéssel… A domb alján egy halastó van, mellette pedig egy őrzött parkoló. Innen kitaposott út vezet felfele.

Bükki gejzírek

A három – Fekete-leni-, Imókő- és Vöröskő -forrást egy délutáni könnyű túra során bárki bejárhatja.

Másfél-két méter magasra tör a kristálytiszta karsztvíz a Bükki Nemzeti Park déli részén. A fennsík mészkő résüregrendszere hóolvadás vagy nagyobb esőzések idején vízzel töltődik fel, ez az oka a források felbukkanásának. A természeti csoda a tavaszi hónapokban a leglátványosabb, de olykor nagy esőzések után is feléled…

A kirándulás kiindulópontjául a Lillafüred közeli Felsőtárkánytól mintegy tíz kilométerre álló Tamás kútja vendégház ajánlható. A völgy felé haladva a kék jelzésén mentén érhető el Vöröskő-völgyi Tanösvény. De ha igazán megkapó élményre vágytok, térjetek le az ösvényről, balra. A patakon átkelve egy jelöletlen, de kitaposott gyalogút vezet a Vöröskő forrásokhoz. A felső forrás is szép, de az alsó még látványosabb, itt mintegy két méter magasra tör a kristálytiszta és iható víz, akár ha szökőkút lenne.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: csodáshelyek, pixabay)