630 ezer forintos omlettől a másfél millió forintos hamburgerig – Íme a világ legdrágább ételei

Tény és való a gasztronómiának van egy már-már különálló dimenziója, ahol a szakértelmet és a kifogástalan minőségű alapanyagokat meg kell fizetni! De nagyon!

A teljesség igénye nélkül mutatunk egy listát a világ legdrágább ételeiről. Tegye fel a kezét, ki kóstolná meg a 300 ezer forintos fagyikelyhet vagy a több, mint félmillió forintos omlettet? És azt tudod, Magyarországon hol készítik az ország legdrágább hamburgerét, és mennyiért? A cikk végén a válasz!

Jávorszarvas sajt

A világ legdrágább sajtja egy svédországi jávorszarvas farmon készül. A sajt külsőre a fetához hasonlít, az ára már kevésbé: egy kiló ugyanis 1074 dollár (275 ezer forint).

A fagylaltkelyhek császára

A világ legdrágább fagylaltkelyhe 16 éve tudhatja magáénak a rekordot. A New York-i Serendipity 3 cukrászdában ezer dollárt kérnek egy fényűző fagyikehelyért, amit legalább két nappal korábban meg kell rendelni. És az ára? Mindösszesen 315 ezer forint.

Fehér szarvasgomba

Ennek a gombának azért olyan magas az ára, mert nagyon speciális környezeti feltételek alatt terem, a föld alatt nő, így a gyűjtése sem egyszerű. A szarvasgomba  kilónkénti ára Európában 2100 dollár (538 ezer forint).

Félmillió forintos omlett

A New York-i Norma’s étteremben az ételek többsége 8-10 ezer forintos sávban mozog, de van egy fogás, amiért 2000 ezer dollárt kérnek, ez pedig a The Zillion Dollar Lobster Frittata nevű omlett, ami nem a tojástól kerül ilyen sokba, mindinkább a homár és a 30 deka sevruga kaviár turbózza fel az árát az egekig, azaz 630 ezer forintig.

Másfél millióért egy burit?

A világ legdrágább hamburgerét Hubert Keller séf Las Vegas-i, Fleur éttermében lehet megkóstolni. A Fleur Burgert fekete szarvasgombából készült szósszal ízesítik és szarvasgombaszeletekkel tálalják, a húspogácsa pedig wagyu marhából készül. Mindezért pedig másfél millió forintot kell kifizetni.

Magyarország legdrágább hamburgere

A szegedi Famous étteremben készítik Magyarország legdrágább hamburgerét, ami 37 990 forintba kerül. A luxusburgerben wagyu marhahús, szarvasgomba, libamáj és arany is van, mellé édesburgonya és pezsgő jár. Ahhoz képest egész olcsó, nem?

Még több gasztró

Olvass a spanyolok nemzeti ételéről, a paelláról vagy pár érdekességet az olaszok pizzájáról. Érdekelnek a különlegességek? Akkor pillants bele a nemzetközi konyha kicsit másképp anyagunkba. Nagy elismerést kapott egy francia étterem. Te hogy állsz a vegán ételekkel?

(Nyitókép: unsplash/Instagram)