Lebegj az ország felett: ezért is érdemes Szlovákiába látogatni

Szlovákiában számos látnivaló van, mi most egy kis ízelítőt hozunk.

Mivel karantén és tesztkötelezettség nélkül vehetjük nyakunkba már Szlovákiát is, hoztunk egy kis kedvcsinálót.

Dobsinai-jégbarlang

A barlang teljes hossza 1483 m, ebből 515 m-t a nagyközönség is látogathat májustól szeptemberig. A dobsinai jégbarlang, mint a szlovák karszt és az aggteleki karszt része került az UNESCO Világörökségek közé. A barlangot egy királyi bányamérnök, Ruffiny Jenő fedezte fel 1870-ben.

Botanikus kert a Lomnici-csúcson

A Lomnici-csúcs Szlovákia harmadik legmagasabb pontja 2633 m-en és itt található Európa legmagasabban fekvő botanikus kertje. Ebben a magasságban már csak nagyon kevés növény él meg, ezért a kertben különleges fajok láthatók, ráadásul fentről olyan, mintha az egész ország a lábaink előtt heverne.

 

Alacsony-Tátra

Az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) Szlovákia második leglátogatottabb hegysége. A kb. 80 km hosszú hegyvonulat az ország középső részén, a Vág és a Garam festői szépségű völgyei között húzódik.

Az Alacsony-Tátra Nemzeti Park központjának székhelye, egyben történelmi, kulturális és gazdasági szempontból Közép-Szlovákia legjelentősebb városa Besztercebánya. A város egy festői medencében helyezkedik el, egyik oldalán a Garam folyóval, másik oldalán az Alacsony- és a Magas-Tátrával, valamint a Kremnicai-hegyekkel körülvéve. A város történelmi központja számos látnivalóval kecsegtet, de festői szépségű környéke is rengeteg lehetőséget kínál a kikapcsolódásra.

Tatralandia

Liptószentmiklóstól 2 km-re, gyönyörű hegyek ölelésében található Szlovákia legnagyobb, egész évben nyitva tartó akvaparkja, a Tatralandia, valamint az élményfürdő szomszédságában található, apartmanokból és bungalókból álló Holiday Village üdülőfalu.

Magas-Tátra, Lomnici-csúcs

A Lomnici-csúcs a Magas-Tátra legismertebb és legnépszerűbb orma, amihez nagyban hozzájárult az 1940-ben épített drótkötélpálya. Nem csoda, hogy igen hosszú ideig a Tátra legmagasabb ormának tartották, és csak a 19. század közepe felé állapították meg véglegesen, hogy az elsőség a Gerlachfalvi-csúcsot illeti.

A csúcsról való kilátás pazar. Kedvező időben a Felvidék számos hegyén kívül látható a Tokaji-hegység, a Mátra, és a Bükk-vidék is.

Amit az utazáshoz tudni kell:

2021. 06. 09- től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt-, karantén kötelezettség) nélkül léphetnek be Szlovákiába az oltási igazolások és védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló, kétoldalú megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal és az oltóanyag típusát és valamennyi oltás dátumát rögzítő oltási igazolással, ugyanakkor legkésőbb a határon regisztrálni szükséges a https://korona.gov.sk/ehranica/ weboldalon. A védettségi igazolvány és az oltási igazolás birtokában mindazokat a szolgáltatásokat és kedvezményeket igénybe vehetik, amelyek a szlovák oltási igazolással elérhetők.

Szlovákiába egy hétre 2 személynek július 13-20 közötti időszakban a Booking. com rengeteg szálláslehetőséget kínál. Az árak 60ezer forinttól indulnak, érdemes böngészni az oldalon.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: wikipedia, mienkavilag, konzuli szolgálat)

(Fotók: Getty Images)