Láttad már a Bükk kaptárköveit? Pedig már ez is hungarikumnak számít!

Igazi hungarikum, amit illik megnézni közelebbről is.

Az élettelen természeti értékek megóvásában és bemutatásában kiemelt szerepet tölt be a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, ezen belül is egyedülállóak a kaptárkövek, amelyek nem csupán természeti, hanem kulturális és szakrális jelentőséggel is bírnak, állagmegóvásuk egy 180 millió forintos projekt keretében a napokban fejeződött be – írja az MTI.

A különleges földtani képződmények megóvása szempontjából fontos lépés volt, amikor 2014-ben védelem alá kerültek a kaptárkövek, majd 2016 óta a Bükkaljai Kőkultúra részeként a hungarikumok listáját is gazdagítják. A fülkés sziklák leggazdagabb előfordulása Eger környékén, a Bükkalján található: 41 lelőhelyen 82 kaptárkövet ismerünk, a sziklaalakzatokban pedig 479 fülkét számoltak össze a szakemberek.

A 180 millió forintból megvalósuló projekt a kaptárkövek állapotának megőrzését, helyreállítását, védelmét és bemutatását segítette. A térségben összesen 21 helyszínen végeztek el különböző munkákat a kaptárkövek megóvása érdekében, ennek fontos eleme volt a képződményeket veszélyeztető vagy nem őshonos növényzet eltávolítása.

A kaptárkövek olyan földtani alakzatok, amelyek az ember formaalakító tevékenységének nyomait is magukon hordozzák, ezért régészeti, néprajzi, történeti értéket is képviselnek. Az igazgatóság több helyszínen információs, bemutató táblákat is kihelyezett, hiszen a kaptárkövek évente 22 ezer látogatót vonzanak Szomolyán.

 

Mutatunk egynapos kirándulási tippeket is, de nemcsak külföldön, itthon is vannak kivételes helyek, mint például Hollókő.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó: Getty Images)

(Forrás: MTI)

(Fotók: mti/Komka Péter)