Különleges, és egyben őrült ünnepek a nagyvilágból

Vannak olyan tradíciók, szokások szerte a nagyvilágban, amik nemcsak különlegesek, adott esetben látványosak, hanem egészen őrültek is. Mutatjuk, mire gondolunk.

Különleges, kulturális eseményeket gyűjtött össze a Bored Panda az olvasói segítségével. Az izgalmas listán helyet kapott gyönyörű thaiföldi lámpásfesztivál, a spanyolországi csecsemőátugró ünnepség, a dél-korei iszapfesztivál, és a mohácsi busójárás is.

Szemet gyönyörködtető: Yi Peng Lámpásfesztivál, Thaiföld

Idén november elejére esett a teliholdkor tartandó fényünnep Thaiföldön, mely az ősz és a tél fordultát jelzi. Ilyenkor látványos körmenetek, művészeti előadások, ünnepi dekorációk gyönyörködtetik a helyiek és a számos turista érzékszerveit. A fő attrakció és a finálé azonban a lámpások szimbolikus égbe eresztése telihold éjszakáján.

Picit furcsa, de érdekes: El Colacho, a csecsemőátugró ünnepség, Spanyolország

A csecsemő-átugró ünnepség vagy, ahogy a spanyolok hívják El Colacho fesztivál már 1620 óta minden évben megrendezésre kerül Castrillo de Murcia faluban. Az ünnepségen az egy évesnél fiatalabbak csecsemőket lefektetik a földre, egy matracra, majd az ördög jelmezbe öltözött férfiak nekifutásból átugranak felettük. A különös fesztivál célja, hogy megtisztítsa a kisbabákat a gonosztól és egész életen át megvédje  őket a betegségektől.

Amit mindenki kipróbálna: Boryeong Iszapfesztivál, Dél-Korea

Az első Boryeong Mud Festival 1998-ban volt és 2007-ig több mint 2,2 millió látogatót vonzott Boryeong-ba.

A fesztivál helyszíne a Daecheon strand. Az ott található iszap különleges tulajdonságokkal rendelkezik és megszépíti a bőrt. Hatására már a kozmetikai cégek is felfigyeltek és rengeteg termék készül ebből a speciális iszapból.

Boryeong városa azért teremtett hagyományt a fesztivállal, hogy népszerűsítse a Daecheon strand területén található iszapot és az emberek ingyen kipróbálhassák az iszap jótékony hatását.

Igazán bolondoknak: Florida Keys Vízalatti Zenei Fesztivál, USA

A világ egyetlen víz alatti zenei fesztiválját, egy kis szigeten, a Floridához közel lévő Key Westen rendezték meg utoljára 2019-ben. A Lower Keys Underwater Music Festivalon tengerfenéki hangszórókból dübörög a zene, ahol a búvárok jelmezt vesznek fel, és különleges hangszereket visznek magukkal a merüléshez a korallzátony közelében.

Picit indokolatlannak tűnik:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

L Lifestyle • L 生活 (@l_for_lifestyle) által megosztott bejegyzés

És hogy legyen egy kis hazai is: A mohácsi busójárás, Magyarország

Felkerült a listára a mohácsi busójárás is, ami egy tavaszváró, téltemető népszokás  Mohácson és környékén. A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokásának idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság.

Tudtad? A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján. 2012 óta a mohácsi busójárás hungarikumnak számít, ami elsősorban a mohácsi civil társadalom, a busócsoportok, a maszkfaragók és jelmezkészítők sikere. Nekünk pedig igazi büszkeség!

Idán sajnos a busójárás is elmaradt, a hotelek és éttermek egyelőre zárva vannak, de ha egynapos túrát tervezel a környékre, akkor a Tripadvisor ajánlása szerint a Busóudvar vagy a Szent Miklós Vízi- és Taposómalom kihagyhatatlan.

Igazán színes: Holi Color fesztivál, India

A szeretet, a színek, a tavasz és a jó győzedelmeskedésének ünnepe a Holi Color, ahol úgy mulatnak az emberek, hogy rengeteget nevetnek, játszanak, megbocsájtanak és elengedik bánatukat. Az emberek színes, por állagú „bombákkal” dobják meg egymást, mindezt egy óriási utcai bál keretei között.

Mutatunk egy vidám szösszenetet:

Szeretnél már utazni? Híreink vannak!

Azt hallottad, hogy márciustól érkezhet a vakcinaútlevél? Utazási szakértők pedig elmondták a véleményüket, mikor vehetjük ismét nyakunkba a világot. És azt olvastad, hogy Peru karbonmentessé teszi a Machu Picchut? És azt tudod, hol van a Föld legforróbb pontja? Légy képben!

(Nyitókép: unspalsh)