Különleges hely a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében: átadták az ország első illatmúzeumát

Hozzánk legközelebb Franciaországban található hasonló kiállítás.

Átadták az ország első illatmúzeumát a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében vasárnap. A kiállítás témája érinti az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrát is.

Virág Zsolt, az illatmúzeum kiállításának kurátora a megnyitón elmondta, hogy a múzeum egyediségét az adja, hogy idehaza ilyen tartalmakat még nem mutattak be, hozzánk legközelebb Franciaországban található hasonló kiállítás.

Tudtad? A világ első ismert feljegyzett parfümje magyar volt, amelyet Károly Róbert adott feleségének, Erzsébet királynénak a 14. század első felében.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát felidézte, hogy 2010-ben nyitották meg a gyógynövényházat, néhány évvel ezelőtt pedig a gyógynövénylepárlót.
Az illatmúzeum pedig jól illeszkedik a főapátság azon elképzelésébe, hogy a felhalmozott tudományos eredmények felhasználásával élővé tegyék a monostori gyógynövény- és gyógyászati kultúrát, és be is mutassák azokat.

A főapát az MTI-nek elmondta, hogy a múzeumban betekintést lehet nyerni a feldolgozási technológiákba és a szerzetesi gyógyászati hagyományokba, interaktív módon.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI)

(Fotók: pannonhalmifoapatsag.hu)