Közép-Ázsia legcsillogóbb gyöngyszeme kétségtelenül Üzbegisztán

A magyarok pedig korlátozások nélkül utazhatnak ebbe a kultúrával tömött országba.

Üzbegisztán rendelkezik Közép-Ázsia legtöbb történelmi örökségével, területén található Szamarkand és Buhara, a régi Turkesztán legjelentősebb kultúrközpontjai. Itt volt az egykori Szogdia, és ezen a területen haladt végig a selyemút is.

Szamarkand

Szamarkand titokzatos, arab mesék hangulatát idézi, kék csempéi, színárnyalatokban gazdag házai, díszletszerű épületei lenyűgözik az európai utazót.

Bukhara

Mecsetekben és medreszékben bővelkedő történelmi központja a Világörökség része. A város ötezer éves múltra tekint vissza. Egykor a Selyemút egyik legfontosabb állomása volt.

A város szívében egy frissítő, zöld oázis a Lyab-i Khauz hívja pihenésre a megfáradt utazókat. Középen egy hatalmas medence, több száz éves eperfákkal körülvéve. Buharát egykor számos hasonló kis kiépített tavacska tarkította, egészen a szovjet uralomig. 1920 és 30 között mindegyiket betemették, s Lyab-i Khauz is csupán azért menekült meg, mert egy pompás épületegyüttes központjában fekszik: két oktatási és egy spirituális központ fogják körbe.

Khiva

A kétezer-ötszáz évvel ezelőtt alapított város sokkal jobban megőrződött az utókor számára, mint Buhara vagy Szamarkand. A régi városfalak ma is állnak, a 18. század óta sem sokat változott a környék.

Taskent

Az üzbég fővárost 1966-ban hatalmas földrengés pusztította. Az újjáépített modern Taskentnek azonban sikerült megőriznie néhány szép emléket a múltból. Egy közülük a Telyashayakh mecset, amely az Uthman koránt őrzi.

Taskentbe Budapestről átlagosan 8 óra alatt lehet eljutni repülővel, legalább egy átszállással. Most, augusztusban a jegyek nem olcsók, körülbelül 165-177ezer forinttól kezdődnek.

Két felnőtt részére ugyancsak Taskentbe egy hétre szállás – ahol a reggeli benne van az árban – körülbelül 133 ezer forint, de lehet találni 119ezer forintos és ennél is olcsóbb szálláshelyet a Booking.com oldalán.

 

Menekülnek a turisták Törökországból. Egynapos kirándulás-tippet hoztunk: Szalajka-völgy.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: unsplash)

(Forrás: wikipedia és fuggetlenutazo)