Költöznek a Földközi-tenger állatai

A halak, a rákfélék, a puhatestűek átlagosan 55 méterrel húzódnak mélyebbre.

A Földközi-tenger felmelegedése miatt a tengeri fajok több tíz méterrel mélyebbre, a hidegebb vizekbe vándorolnak túlélésüket biztosítandó.

A halak, a rákfélék, a puhatestűek átlagosan 55 méterrel húzódnak mélyebbre.

 

Miközben az elmúlt évtizedekben az egész bolygó melegszik, ez a folyamat különösen megfigyelhető a Földközi-tenger térségében. Harminc év alatt a víz átlaghőmérséklete 1 Celsius-fokkal emelkedett, és ez a növekedés gyorsul. A Földközi-tenger vízének hőmérsékleti skálája szélsőséges, északnyugaton hideg, délkeleten nagyon meleg. Emiatt a térség ideális terep annak tanulmányozására, miként alkalmazkodnak a fajok a globális felmelegedéshez – idézte Jonathan Belmaker professzort az egyetem közleménye.

„Kutatásunk világosan megmutatta, hogy a fajok reagálnak a klímaváltozásra oly módon, hogy változtatják mélységi eloszlásukat” – mondta Shahar Chaikin, a tanulmány egyik szerzője. A jövőben a döntéshozóknak fel kell készülniük erre például tengeri rezervátumokat ennek figyelembevételével kell kialakítani.

A halászatnál fel kell készülni arra, hogy ugyanazt a halat nagyobb mélységekben lehet kifogni, ami azt jelenti, hogy még távolabbra kell kihajózni a tengerre, ami több üzemanyag elégetésével jár. A „vándorlás” ez esetben gyors alkalmazkodást jelent, ám van egy határ, mégpedig a tengerfenék. Már látjuk ezt a mélytengeri halak esetében, mint amilyen a tőkehal, amelynek egyedszáma csökken, valószínűleg azért, mert már nem tud mélyebbre menni – tette hozzá Belmaker professzor.

Láttad már a kis magyar Svájcot? Grönland legnagyobb városában sem állt meg az idő.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI)