Kiváló séfek és gourmet kalandok Magyarországon ott, ahol nem is számítunk rájuk

A végtelennek tűnő karantén időszak után mindenki a lehető legtökéletesebben igyekszik kihasználni a forró és viszonylag szabad nyári hónapokat, beleértve hazánk legkiválóbb séf tehetségeit is, akik országszerte a legváratlanabb helyeken bukkannak fel kiváló fogásaikkal. Összegyűjtöttük, hogy merre érdemes indulni azoknak, akik a vízparti élmények mellett emlékezetes ízekre is vágynak.

Tóth Szilárd (SALT) a Costes Beach Clubban | 2021. 07.26.

Egyáltalán nem túlzást azt állítani, hogy a SALT napjaink egyik legizgalmasabb és legtrendibb fine dining étterme az országban. Tóth Szilárd koncepciója a tradicionális magyar konyha alapjain nyugszik, a séf ételeiben központi szerepet kapnak a gyógy- és vadnövények, melyek többségét maga gyűjti vidéken, egy részét pedig kistermelők szállítják. Ezek a különleges alapanyagok frissen, vagy fermentálva kerülnek a fogásokba. Az étterem tereiben otthonos, jóleső érzést keltenek a szebbnél szebb üvegek, amik ezeket a különlegességeket rejtik, a barátságos kiszolgálás pedig tovább fokozza az élményt. Szilárd természetközeliségre és fenntarthatóságra való törekvéseit nemrég Fenntarthatósági Díjjal jutalmazta a Dining Guide, az étterem pedig a 2021-es top 10-be is bekerült.

A Costes Beach Clubban felszolgált háromfogásos menü abszolút hozza a SALT-ban megszokott szívdobogást: Konfitált ördögszekér-gomba, büdöskepesztó, írós kukoricahab; Mangalicatarja, fermentált mángoldlevél, párolt retek, hajdia; Puliszka. A legjobbat a végére hagytuk: 9 900 Ft-os áron lehet hozzájutni a partmenti fine dinig élményekhez, ami szerintünk igen kiváló ajánlat. Előzetes foglalás szükséges és erősen ajánlott is.

Tiago Sabarigo (Essência) Balatonfüreden | 2021.08.09-08.10.

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt nyitotta meg saját éttermét a Costes Downtown egykori séfje, Tiago Sabarigo és felesége, Jenei Éva. Az Essência elegáns asztalai között Tiago és Éva a portugál és magyar konyha ízeit mutatja be saját gyermekkori emlékeikből táplálkozva, elegáns, mégis kötetlen formában. Alig szokhatták meg a Sas utcai bázist, Tiago máris útra kel és meg sem áll a balatonfüredi Bistro Sparheltig, ahol augusztusban több alkalommal kétkezes vacsorát adnak Elek Balázs konyhafőnökkel közösen azzal a céllal, hogy elhozzák vendégeiknek a magyar tenger és a portugál életérzés izgalmas, és megismételhetetlen ízvilágát. 

Foto: Derulato

Az ötfogásos vacsora menüje nagyon ötletes, vörös rák, szarvasgombás nudli, kacsamáj, fürjmell és mangalica tarja is szerepel benne. Nyilván elfogultak (és örökké éhesek) vagyunk, de szerintünk akár csak ezért a vacsoráért is megéri Budapestről elgurulni Füredre. A menü ára 19 000 Ft, amely mellé 9 500 Ft-ért kérhetünk borpárosításokat is. 

Mede Ádám (Laurel) Csopakon | szerdától vasárnapig egész nyáron

Mede Ádám és csapata július 14-én elindította a balatoni szezont a csopaki vasútállomás restijében is. A menü rövid, de annál ütősebb: bodag szendvicsben (3290 Ft) érkezik a vörösboros marhafarok gulyás jus-vel, langusztin mayo-val és savanyított zöldségekkel – ilyet biztosan nem látott még a vonatállomás! A húsevőknek nem lesz könnyű a választás, mert Ádámék körömpörkölttel (2490 Ft) és egészen komoly pit box-ból érkező BBQ fogásokkal is zavarba hozhatják őket. A vegánok szmókerben készült lecsót (2390 Ft) kapnak, értelemszerűen ezt is bodaggal.

Aki a sósra mindig édeset kíván, megnyugodhat, itt a lehető legjobb kezekben lesz, hiszen a Laurel szuper tehetséges, bölcsészből lett cukrásza, Ötvös Zsuzsi is megcsillantja tehetségét az északi parton. Zsuzsi ropogós, karamellizált fehér csokoládéba mártott malátás jégkrém (990 Ft) különlegességével hűsölhetnek, akik a restiben sem restek desszertet is választani.

Az aktuális nyitvatartás a szeszélyes időjárás függvényében változhat, látogatás előtt érdemes a Csopaki Resti by Laurel Facebook-oldalon tájékozódni, így rögtön két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen a BBQ választékkal is megismerkedhetünk.

Mizsei János (MÁK) Budapesten több helyszínen | egész nyáron

Rejtély számunkra, hogy Mizsei Janinak honnan van annyi energiája, hogy (majdnem) mindenhol ott tud lenni, de nagyon örülünk neki, hogy ezen a nyáron Budapesten két pop-up helyszínen is ehetjük a főztjét. A Vigyázó Ferenc utcai étterem a nyári hónapokban a pop-up egységek hátországaként szolgál, vendégeket nem fogad, de a séftől megszokott merész ötletekben, ízekben és vagányságban az időszakos kitelepülések alkalmával sem lesz hiány. 

A SHO Beach a budapesti nyár legújabb hűsöléshez ideális helyszíne, a város első természetes vízi strandja a Lágymányosi-öbölben. A homokos partra készített napágyak és az égig érő MOL torony szomszédságában azonban nem csak kikapcsolódni érdemes, hanem enni-inni is. 

Várkert Bazár déli panoráma teraszán parkol egy kis piros autó, amiből válogatott finomságokat szerezhetünk éhségünk és aktuális kalandor kedvünk szerint. Kezdjük a – szerintünk – legfontosabbal, a MÁK lángossal (1800 Ft), ami összetevői és elkészítési módja szerint is messze ráver az összes névrokonra. 12 órán át kelesztett mákos-kefíres tészta aranybarnára sütve, füstölt fokhagymaolaj és mákos tejföl, majd erre jön két jóféle sajt a Vászolyi Sajtmanufaktúrától, aztán extraként még egy kis savanyított medvehagymatermés. 

Aki lángos helyett valami mást próbálna ki, választhat harcsa “hekket” (3900 Ft),  töltött paprikát (3600 Ft), vagy lazacos bodagot (2600 Ft) és desszertként kürtöskalácsot (1400 Ft) is. Ami biztos, hogy innen sem megy haza senki éhesen. 

A SHO Beach nyitvatartási idejét az időjárás és a Duna áradása is befolyásolja (most éppen zárva vannak), így azoknak, akik éhesen még kevésbé bírják a stresszes helyzeteket, inkább azt javasoljuk, hogy rögtön a Várkert Bazár felé menjenek, mert ott tuti MÁK-juk lesz, csütörtöktől vasárnapig. Hétköznapokon 18.00 órától, hétvégén pedig 12.00 órától nyílik ki a kis piros kocsi oldala. Nyugi, a full extrás kefíres-mákos vászolyi sajtos lángos mindkét helyszínen kapható. Megéri Janiékat elcsípni mindkét helyszínen, mert ízek és anyagiak szempontjából is jól járhatunk, hiszen jön a fine dining finesz okosba’, nem fine dining éttermi árakon.

(A betűket keverte: Hadobás Nóra, Fotók: Facebook, Instagram)