Kiszáradt a lillafüredi vízesés

Egyszerű oka van.

Legutóbb 2019 márciusában terjedt villámgyorsan a hír, hogy eltűnt a víz a lillafüredi vízesésből, mert az azt tápláló Szinva-forrás – melyet földalatti karsztforrások táplálnak – nem kapott elég vizet. Így Lillafüred természeti csodája, a vízesés ideiglenesen kiszáradt.

Ugyanez a helyzet állt elő a napokban, ezúttal azonban teljesen más okból – írta a Minap. Sokan hiányolják a páratlan látványosságot, és az okokat keresik a közösségi portálokon.

“Amikor nem elegendő, vagy egyáltalán nincs természetes táplálása a vízesésnek, akkor emelünk át vizet a Hámori-tóból. Viszont azokban a téli időszakokban, amikor összefüggő rétegben befagy a tó felszíne, akkor ezt meg kell szakítani, hiszen ez egy rendkívül balesetveszélyes, sőt akár életveszélyes helyzetet is kialakíthat, mivel a tilalom ellenére sokan rámennek a tó jegére” – mondta a portál érdeklődésére Viszokai János, a MIVÍZ Kft. műszaki igazgatója, emlékeztetve arra, hogy a lillafüredi vízesést a Szinva-forrás táplálja, ez adja a természetes vízhozamot.

“Az önkormányzattal úgy kötöttek szerződést, hogy a téli időszakban, amikor összefüggő jégréteg alakul ki a Hámori-tó felszínén, akkor leállítják a vízesés pótlását. Ez a tevékenység mindaddig szünetel, amíg a jégpáncél meg nem olvad a tó felszínén” – tájékoztatott a szakember, ezzel válaszolva az érdeklődőknek, hogy a tó jégolvadásáig bizonyára várni kell a vízesés “működéséig”.

Extrém esküvői helyszín. A világ legjobb látványosságai közé került ez a magyar épület.

via