Fotó: Unsplash

Kisokos a Szedd magad-eperföldekhez: aktív gasztroprogram, epermániásoknak

Hétvégén elindultak a hazai "szedd magad" eper akciók. Budakalászon, Győrszemerén, Rajkán, Nagyvenyimen is kitárták már a kapukat, de számos kertészet még zárva tart. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a szamócaszedéshez!

Kisebb családi kertészetekbe és nagyobb gazdaságokba is várják az eperszedőket, változatos eperfajtákkal és árakkal (botanikailag helyes kifejezéssel élve szamócáról van szó). Az Erdbeerland-Hungária pomázi földjén például ötfajta eper – Joly, Asia, Darselect, Elsanta és Daroyal – közül választhatunk. Érdemes akár a helyszínen tájékozódni a fajták jellegzetességeiről, hiszen a felhasználás ideje és módja alapján javasolt választani a fajták közül azok érettségi foka, sérülékenysége, íze és nagysága szerint.

Az árakról is érdemes előzetesen tájékozódni, hogy ne érjen bennünket a helyszínen kellemetlen meglepetés. Nagyvenyimen a Venyim Gyümölcse Közösségi Kertészetben fajtától függően szedhetjük az epret 1000-től 1750 forintos kilónkénti árig. A több helyszínnel rendelkező, már említett Erdbeerland-Hungária szervezésében 780 forint per kilogrammos áron szedhetünk epret, míg a május 25-én nyíló Dancsi Kertészetben 1300 forintot kell fizetni a magunk szedte eperért.

Amennyiben saját kosarat vagy más hordozót viszünk, az elején le kell mérni ennek súlyát. Mindenhol vásárolhatunk is azonban a szedéshez például faládát, vödröt vagy háncskosarat.

Nagyvenyimen éltek a közösségi média adta reklámlehetőséggel is, és hétvégén egyedi akciót hirdettek: “Aki élő bejelentkezik, posztolja, hogy itt volt és szedett, 8,5% kedvezményt kap a mai napon, azaz ő csak 1600 Ft-ot fizet. Bemutatod a fizetésnél a telefonodon, és már jár is a kedvezmény” – írták ki Facebook-oldalukra.

 

Figyeljünk oda a részletekre is!

– A legtöbb helyen van minimális szedési súly, erre figyeljünk oda.

– Érdemes figyelni az eperföldek weboldalát és Facebook-oldalát, mert nem ritka a nagy számú érdeklődő és a maximális létszám.

– Lényegesek a megadott parkolási lehetőségek és feltételek.

– Ajánlott szalmakalapot, sapkát venni a tűző napon.

– Kérik a gyümölcsszedőket, hogy vigyázzanak az ültetvények épségére, ne tapossák le a növényeket.

– Csak kézzel szabad szedni, tilos metszőollót használni.

– Kérik, hogy a bejárattól távolabbi részeken is szedjenek az emberek, ne csak a legkönnyebben elérhető részeken.

– Csak az érett szemeket szabad leszedni.

– Készpénz. Ez nem a banki terminálok világa.

 

A legközelebbi szedd magad-eperföld megtalálásához az Agroinform.hu gyűjtését ajánljuk!