Szuper kirándulás tippek
(Fotó: unsplash)

Unod már a bezártságot? A legjobb kirándulóhelyek Budapesten és környékén

Elég a home office-ból? Jó lenne picit kiszakadni a mindennapokból, leginkább a lakásból? Remek kirándulóhelyeket ajánlunk Budapesten és környékén.

Budapesten és környékén szerencsére szuper kedvelt, és kevésbé ismert kirándulóhelyek is vannak, amik csak arra várnak, hogy felfedezzék vagy épp újra meglátogassák őket.

Gyűjtsünk élményt: Csergezán Pál-kilátó

A Budai-hegység legmagasabb pontja, az 559 m-es Nagy-Kopasz. A kirándulóhely kilátó nélkül is remek célpontja lehetett a túráknak, de a Csergezán Pál-kilátó annyira jól sikerült, hogy már csak magáért az építményért is érdemes felmászni a hegy csúcsáig. A Nagykovácsi, Telki és Páty közös határán emelkedő, vörösfenyőből épült kilátón 18 méterrel magasabban gyönyörködhetünk a tájban. Tiszta időben jól látható a kilátóból a Pilis-hegység, a Visegrádi-hegység, a Mátra, a Vértes, a Gerecse és a Velencei-hegység is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hello Trails (@hellotrailshungary) által megosztott bejegyzés

Zöld oázis a városban: Farkaserdő

A káposztásmegyeri lakótelep szomszédságában elterülő közel 52 hektáros erdő igazi kirándulócélpont. Az erdőt két tanösvény is keresztezi, az egyik az Út az egészségért, amit kis piros szívecske jelöl, és különösen a szív- és érrendszeri problémákkal, magas vérnyomással és cukorbetegséggel küzdők számára javasolt, akár napi rendszerességgel is a végig járása. A másik, a természeti értékekről szóló tanösvény ettől sajnos jóval szegényesebb, mindössze pár táblán mutatja be a tudnivalókat. A szabad időnktől függően 2,4 km, vagy 4,2 km hosszú kört tehetünk meg a tanösvényeken.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Judit Virag 🐞 (@juvi.eu) által megosztott bejegyzés

Nagy-Kevély megér egy misét

Ez a legmagasabb csúcs, amit Budapestről akár gyalog is elérhetünk. A Pilis hegység 534 méter magas sasbérce szélén állva a dolomitsziklafalról csodálhatjuk a látványt, amiért igencsak megéri felkapaszkodni a magasba. Szó szerint a lábunk előtt hever Pilisborosjenő, de elláthatunk a budai hegyekig: a Gellért-hegyig, a Hármashatár-hegyig és a János-hegyig.

Ami minden évszakban különleges: Merzse-mocsár

A Merzse-mocsár Budapest 17. kerületében, Rákoskerten található. A gyönyörű tájvédelmi körzetben tanösvényt is kialakítottak, amelyen végigsétálva tábláról táblára ismerhetjük meg a kirándulóhely gazdag élővilágát. Az év bármely időszakában érdemes kirándulni a Merzse-mocsárhoz, hiszen épp oly gyönyörű a téli havas táj, mint a tavaszi–nyári zöld környezet, nem beszélve az őszi színkavalkádról.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NG Photography (@ng_photo_hungary) által megosztott bejegyzés

Igazi jolly joker: Gellért-hegy

Az UNESCO 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította Budapestnek ezt a gyönyörű Duna-parti részét. A hegytetőre izgalmas kirándulóösvényen keresztül vezet az út, pazar kilátást nyújtva a fővárosra.

Ha messzebb merészkednétek: Szelim-barlang

Tatabánya közelében, a Kő-hegyen található ez a fokozottan védett barlang, amelyhez a híres Turul-emlékműtől kiépített tanösvényen juthatunk el. A barlang maga nem túl hosszú – mindössze 45 méter –, viszont impozáns, 14 méteres “belmagassága” miatt kifejezetten tágasnak érezzük. A hely nem csupán érdekes látványosság, de történelmi szempontból is fontos, hiszen innen származnak hazánk legősibb, emberi jelenlétre utaló maradványai.

 

A legismertebb kirándulóhely: Normafa

A Normafa a budai hegyek legismertebb kirándulóhelye. Ha időnk engedi, érdemes elsétálni a János-hegyre, a Disznófőre vagy Makkosmáriára is. A János-hegyen felülhetünk a zugligeti libegőre, vagy az Erzsébet-kilátó tornyából gyönyörködhetünk a városban.

Túrafelszerelést elő, bakancsokat fel, indulás!