Kirándulásra fel: Magyarország legszebb erdei egy helyen

Összegyűjtöttük Magyarország legszebb, és legkedveltebb erdeit.

Gemenci erdő

Gemenci erdő egy nagy területen elhelyezkedő, természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdő a Duna mentén, Magyarország középső déli részén. 1977-ben került természetvédelmi oltalom alá; területéből mintegy 180 négyzetkilométert rendszeresen árvíz önt el, amivel nemcsak hazánkban, de egész Európában is egyedülálló.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

DDNP – Gemenc (@gemencierdo) által megosztott bejegyzés

Gemenc területén számos dunai holtág és több sziget található, melyeket zömmel természetes úton alakított ki a terület csekély szintesése miatt itt erősen lelassuló Duna folyása. A fákkal borított területek cserjeszintje is rendkívül egyedgazdag – a jellegadó fajok itt a galagonya és a hamvas szeder –, így ezek a ligeterdők az ember számára gyakorlatilag járhatatlanok, így remek búvóhelyet kínálnak a nagyvadaknak.

Szalajka-völgyi erdőség

A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng. Ezen kívül csak egy hasonló pisztrángkeltető telep működik még a Bükkben, az Lillafüred közelében van. A völgyben közlekedik a Szilvásváradi Erdei Vasút. A vadaskert fő látnivalói a hazánkba az 1880-as években betelepített muflon, valamint a dámszarvas.

Farkaserdő

A Farkas-erdőben számos érdeklődőt vonzanak a “Lajos-bükkök”, az elpusztult és kidőlt, több mint 300 éves tölgy tanúfák („banyafák”), a „Thrézia-kút” és környéke. A sajátos hangulatú lombos erdő kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál a pihenni szándékozóknak. A Sárvári Igazgatóság területén több közjóléti beruházás valósult meg az elmúlt években, amelyek szintén a természetszeretők kikapcsolódását szolgálják (pl.: Scherg Lőrinc-kilátó, különböző tanösvények).

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lilkography (@lilkography) által megosztott bejegyzés

Pilisi parkerdő

A társaságot 1969-ben alapították Pilisi Állami Parkerdőgazdaság néven azzal a céllal, hogy a főváros környékének erdeiben az erdőgazdálkodás és a természetjárás szempontjait egyensúlyban tartó gazdálkodást valósítson meg. A parkerdőben jelentős infrastruktúra szolgálja a kirándulókat: csaknem 1000 km jelzett turistaút, 720 km sétaút, mintegy 100 km kerékpározásra kijelölt útvonal mellett több száz erdei pihenőhely, 9 erdei játszótér, 6 kilátó és kb. 10 kiépített kilátópont, valamint erdei sportpályák vannak a Pilisi Parkerdő kezelésében.

Cuha-völgyi erdő

A Cuha-völgy a Magas-Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Ez nem is véletlen, hiszen nem nehéz terep, könnyedén bejárható és emellett gyönyörű is. Ha Zircen járunk érdemes egy kicsit errefelé is elkalandozni.

A tanösvény részét képezi a az erdei tanterem, ahol a megtapasztalt élmények megvitatására is alkalom nyílik. A tanösvény egész évben ingyenesen látogatható.

 

Természetesen a lista bővíthető. Ki, melyik erdőt tenné hozzá?

 

Ez a spanyolországi rózsaszín tó titka. Ezek a legvonzóbb lakóhelyek Magyarországon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Források: wikipedia, bakonycentrum)

(Fotók: parkerdo, wikipedia)