Kirándulás-tipp: a Tatai Fényes Tanösvény télen-nyáron kitűnő választás

Fedezzétek fel!

Az ország egyik legérdekesebb, lápra épített tanösvénye az 1350 méter hosszú Tatai Fényes Tanösvény. A terület egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, hála a forrásokból feltörő 20-22°C hőmérsékletű karsztvíznek, ami télen sem fagy be.

“A láprétek és láperdők karsztforrásai 1973-ra a bányászat miatt kiapadtak, azonban annak leállta után, a kétezres években ismét megindultak. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett Pókbangó, a Fehér tündérrózsa és a Selymes boglárka. Ezenkívül jelentős a helyi madárfauna: az Erdei fülesbagoly és a Pettyes vízicsibe mellett megfigyelhető a fokozottan védett Cigányréce is” – olvasható a tanösvény weboldalán.

Ne feledd!

A Fényes tanösvény nyitvatartása

  • 09.00 – 19.00

Utolsó jegyértékesítés 18.00-kor!

Csoportok esetén előzetes írásbeli bejelentkezés szükséges a tataifenyestanosveny@gmail.com e-mail címen! Szakvezetés igénylése kizárólag 7-10 nappal a tervezett látogatás előtt történő írásbeli megrendeléssel, regisztrációval lehetséges.

 

Magyarország legfiatalabb nemzeti parkja is rengeteg élményt kínál. Megkóstolnád Tajvan új pizzáját?

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók és forrás: tanösvény weboldala)

(Nyitókép: szallas.hu)