Jön a tavasz, a hátizsákos kirándulások, de a kullancsok is – Így készülj fel ellenük!

Már nagyon várjuk, hogy igazán beköszöntsön a tavasz (és úgy érezzük, már kacsintgat ránk a látóhatáron), és egyre hosszabb kirándulásokra indulhassunk a természetben. Viszont sajnos a napfényes kirándulásokkor ott leselkednek a kis élősködők is, melyek ellen mindig érdemes jól felkészülni. Mondjuk is, hogyan!

A kullancsok előfordulását tekintve hazánkban Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye a kiemelten veszélyes zónák, de az ország más régióiban is fontos az elővigyázatosság, hiszen mára már kertjeinkbe, városi parkjainkba is beköltöztek a kullancsok. Az elmúlt évek enyhe téli időjárása kimondottan kedvezett a kullancsok áttelelésének, így akár egész évben nagyobb valószínűséggel találkozhatunk ezekkel a kellemetlen kis vérszívókkal.

A közönséges kullancs csípése általában nem veszélyes, de ha az élősködő fertőzött volt, már komolyabb gondot jelent, többféle betegséget, például Lyme-kórt, vagy kullancsencephalitist is okozhat. A kullancsfertőzés okozta betegség kezdeti fázisában a tünetek nagyon hasonlóak a megfázásos tünetekhez, ezért ajánlott körültekintően eljárni, és a védekezésre, illetve a kullancsencephalitis megelőzésére is gondolni, például védőoltással.

A zárt cipő hosszú szárú zoknival, a világos öltözet (melyen hamarabb észrevehető az éppen mászó kullancs) és a kullancs elleni sprayk használata segíthet abban, hogy a kis vérszívók inkább elkerüljenek minket, de a kullancsok által hordozott egyes fertőzések ellen hatékony segítség lehet a védőoltás is. Ehhez ideális a kora tavasszal megkezdett oltásrend, így akár egy hónapon belül védettséget lehet szerezni az általuk terjesztett vírusok ellen. A körültekintés után pedig jöhet is a májkrémesszendvicses, vidám kirándulás!

(Fotók: Unsplash)