Kipróbálnád? Ezek Magyarország via ferrata útvonalai

Magyarországon három helyszín közül lehet választani.

A via ferrata olyan hegyi úton való túrázást, mászást jelent, ahol előre felszerelt létrák, lépcsők, kapaszkodók, drótkötelek és hidak segítik a nem hétköznapi élményekre vágyók előrehaladását. Ugyanakkor maga a tevékenység élménye és a sziklafalakról elénk táruló panoráma megéri a fáradtságot.

A vasalt utak kialakításánál szerencsére figyelembe vették, hogy nem mindenki profi mászóként vág neki egy-egy túrának, így különféle nehézségi fokkal rendelkező pályákat alakítottak ki. Az “A” jelzésű a legkönnyebb, bárki számára teljesíthető szakaszokat, míg az “F” betűvel ellátott útvonalak kizárólag profi, nagy tapasztalattal rendelkező mászóknak ajánlottak! Továbbá fontos tudni, hogy megfelelő felszerelés hiányában senki ne vágjon neki még a legkönnyebb pályának sem!

Jelenleg Magyarországon 3 helyszínen és 10 különböző útvonalon hódolhatunk ennek az átlagosnak egyáltalán nem nevezhető, de annál izgalmasabb tevékenységnek.

A legváltozatosabb nehézségi fokozatokkal bíró utakat Csesznek rejti. Itt “B-C-D-E” és még “E/F” nehézségi szintű pályák is vannak. Ami azt jelenti, hogy az abszolút kezdők, gyerekek és tériszonyosok is kipróbálhatják magukat a via ferrataban. A normál körülmények közt egy óra alatt teljesíthető utak felfedezése után lehetőség adódik a közeli Cseszneki vár megtekintésére is, így ezen a településen programlehetőségek tekintetében tulajdonképpen két legyet üthetünk egy csapásra.

Csesznektől körülbelül 15 kilométer távolságra fekvő Cuha-völgy ugyancsak remek választás, ahol egy “C” és egy “D/E” erősségű pályát próbálhatunk ki. A “C” típusú Bucsek Henrik hegymászónak állít emléket. Egyben ez hazánk leghosszabb via ferrata útvonala, mely egy patak mentén vezet végig. Így a természet szépségében való elmélyülésre még mászás közben is van lehetőség.

A harmadik és egyben talán legizgalmasabb helyszín Tatabánya. Itt “C”, “D”, “D/E” és “E” jelzésű szakaszokon tesztelhetik magukat a kalandra éhes túrázók. A “D/E” nehézségű út a Turul szobor alatt visz végig, ahonnan csodás panoráma tárul az ember szeme elé. Ebben rejlik egyik szépsége, ugyanakkor tériszonnyal küzdők számára egyáltalán nem javasolt, viszont, aki bírja a magasságot, az nagyszerű élményben vehet részt, ha végig járja ezt a 100 méter hosszú és 40 méter szintkülönbséggel bíró pályát.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: pixabay/illusztráció és Magyar Kaland-Sportegyesület)