Kína új téli turisztikai központja egyenesen lélegzetelállító

Jégkristályok és jégkockák inspirálták Kína új téli turisztikai központját.

A Honan tartományban lévő épületegyüttes kilenc üvegkockából áll, melyek egymás mellé és fölé helyezve szabálytalanul rendeződnek el, hol elrejtve, hol megmutatva egymás különböző részleteit.

Az épületegyüttes minden szögből másképp hat, és ez a rejtélyesség felfedezésére csábítja a látogatókat – írja a Designboom, az építészeket, Qiang Zou-t és Mathieu Forestet idézve. A nyugati oldalon a szabálytalanság a hangsúlyos, ahogy 34 méterrel a föld felett az egyik kocka sarka a levegőbe csúszik, délen viszont már kiegyensúlyozottabb a kompozíció, hogy illeszkedjen az épület melletti tó nyugalmához.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

號外 City Magazine (@cityhowwhy) által megosztott bejegyzés

Az északi oldalon kapott helyet a főbejárat a kockák közötti keskeny, függőleges résben. A legfelső kocka áttetszőbb a többinél, és már szinte az égben függ: ez a szemlélődés és a pihenés helye.

A választott anyag, a jégkristályokkal díszített nyomtatott üveg egyszerre kelti a szilárdság és a törékenység érzetét. Ugyanakkor a fényt is központi szerephez juttatja. Az áttetsző homlokzatok a nap minden órájában beengedik a természetes fényt. Napsütésben a belső terek is fényesek és fehérek, felhős időben viszont bent is borongósabb a hangulat. Éjszaka azonban az épület maga válik fényforrássá.

Olvastad?

10ezer ember új otthona lehet az óceánra épülő város. Karácsonyi fények kimaxolva.

via