Kiderült, mennyi utas fordult meg a budapesti repülőtéren az első fél évben

Ki, mire tippel?!

A Liszt Ferenc repülőtér közleménye szerint az első fél évben 603 585 utast kezelt Budapest reptere, és ami még durvább, ennek közel felét a nyár első hónapjában.

Az utasforgalom jelenlegi dinamikus visszaépülése várhatóan júliusban és augusztusban is folytatódni fog, közölte a Budapest Airport az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint a budapesti repülőtér utasforgalmi adatain jól látszik a nyári szezon kezdete, de a növekvő forgalomban az átoltottság mértéke, az utazási korlátozások enyhítése és a Budapestről egyre több célállomásra induló repülőjáratok száma is komoly szerepet játszik.

Az év első negyedévében tapasztalt stagnálást áprilisban és májusban mérsékelt növekedés követte, de júniusban már 266 481 utasra kúszott fel a budapesti légikikötő forgalma, ami a májusi összforgalomnak több mint háromszorosa.

A légitársaságok által kínált kapacitás a második negyedévben a tavalyihoz képest közel megduplázódott, a népszerű célállomások esetében akár közel 500 százalékkal is nőtt.

Az év első három hónapjában a napi utasforgalom 2000-3000 fő között alakult, júniusra pedig megközelítette a napi átlagos 10 000 főt, várhatóan júliusban és augusztusban jelentősen tovább fog emelkedni.

Szintén közölték, hogy a légitársaságok rugalmasan reagáltak az utazási korlátozások enyhítésére, fokozatosan építették vissza vagy sűrítették járataikat. Budapestről a járvány előtt 153 desztinációt vehettek célba az utasok, amelyből 2021 júniusában már 90, az elkövetkező hónapokban pedig akár 120 célállomás is elérhető lehet a magyar fővárosból menetrend szerinti járatokkal.

 

Mutatunk egynapos kirándulási tippeket is, de nemcsak külföldön, itthon is vannak kivételes helyek, mint például Hollókő.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó: Getty Images)