Kevésbé ismert, különleges látnivalók a Balatonnál

A mesés kirándulóhelyek tárháza szerencsére kifogyhatatlan. Kiránduljatok a tavaszban a Balaton partján (is).

Csodabogyós-barlang – Balatonederics

Hazánk hetedik, a Dunántúl harmadik leghosszabb barlangja Balatonederics közelében található. A Csodabogyós-barlangot 25 évvel ezelőtt fedezték fel, de három kilométeres hosszúságával és dunántúli viszonylatban páratlan cseppkőgazdagságával azonnal hazánk egyik legfontosabb föld alatti természeti kincsévé vált. A barlangban kezdőknek ajánlott séták és vadregényesebb kalandtúrák is tehetők: ez utóbbinál fejlámpával felszerelkezve, néha négykézláb és hason csúszva járják be a turisták a föld mélyének üregeit tapasztalt vezetők kalauzolása mellett.

Csillagvár – Balatonszentgyörgy

Az ország legkülönlegesebb “vára” tulajdonképpen egy erődítménynek is beillő vadászkastély, amit egykor a Festetics grófok építtettek és használtak. Különlegessége, hogy az alaprajza csillag alakú, és belül nem csak szobák hanem egy 30 méter mély kút is található! A felső szinten különböző egyenruhákba öltöztetett babák sorakoznak, egyebek közt a magyar huszárság történetét mutatva be: mintegy 150 huszárfigurán tanulmányozhatjuk a régi egyenruhákat. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kellemes és izgalmas kikapcsolódást ígér ez a látványosság!

Kripta Villa – Fonyód

Az épületet soha el nem múló szerelme jeléül építtette Abrudbányai-Rédinger Ödön, akinek ifjú menyasszonya nem sokkal a kitűzött menyegző előtt egy betegségben meghalt.  Az erdélyi származású gyógyszerész ugyan később megnősült és gyermekei is lettek, de első és igazi szerelme emlékét soha nem feledte, és amikor 1941-ben Fonyódon járt, a hely szépsége és meghittsége láttán úgy érzete, itt kell szerelmének végső nyughelyet adnia. Bár az épület valóban sírhelynek készült, de ez végül nem valósul meg.  A villa egyszerre borzongató és megható, és benne járva önkéntelenül is megérinti az embert a halhatatlan szerelem – talán ezért is alakult ki a legenda, hogy ha egy ifjú pár az épület fő helyiségében kialakított, nászágyat formázó szarkofág felett fogja meg egymás kezét, akkor szerelmük életük végéig tart majd.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Nyitókép: pixabay)