Kettétört a kő, ami a gonosz japán démon börtöne volt — aggódnak a babonások

Se szeri se száma a japán mítoszoknak, jól tudjuk, hogy az ázsiai ország lakói erősen babonásak és nagy jelentőséget tulajdonítanak a szerencsének, a jó szellemeknek, míg az ártó démonoktól rettegnek és próbálják távol tartani magukat tőlük. A Sessho-seki avagy "gyilkos kő" legendája most ismét közbeszéd tárgya, tekintve, hogy a rossz szellem börtönének gondolták, de a szikla az eróziótól most kettétört.

Tamamo-no-Mae számos történet főhőse. A japán császár udvarhölgyére ragyogó szépsége és intelligenciája miatt figyeltek fel, a fiatal lány minden kérdésre tudta a helyes választ, műveltsége páratlan volt, még maga a császár is beleszeretett Tamamo-no-Mae-be. Egy napon a császár súlyosan megbetegedett, senki sem tudta, hogy mégis mi lelte, mígnem egy asztrológus azt mondta neki: Tamamo-no-Mae betegítette meg, hogy övé lehessen a trón. Sőt, egyéb titkot is elejtett a világszép hölgyről: ő valójában nem ember, hanem egy ördögi kilencfarkú róka (más nevén: kitsune), aki emberi testet öltött.

Tamamo-no-Mae eltűnt az udvarból, de nem hagyták ennyiben, hogy szabadon jár: vadászatot indítottak ellene. Végül a Nasu síkságon sikerült lenyilazni, ezzel pedig gonosztól szabadították meg Japánt és a világot. A rókalény teste lett az úgynevezett “gyilkos kő”, a Sessho-seki, amitől rettegnek a bebonásabb japánok, ugyanis úgy tartják, csupa rossz energiákat őriz és aki kapcsolatba lép vele, hamar eltávozik az élők sorából. A rókalény szellemét Hojinak nevezték el, ő kezdte kísérteni ezt a követ és egészen addig szőtte ördogi terveit, míg egy Genno nevű buddhista szerzetes nem végzett vele egy spiritulis rituálét és azon nem fohászkodott Hojihoz, hogy hagyja abba a kísértést. Végül megeskette, hogy befejezi ártó tevékenységét és a kő senkit sem fog bántani.

A napokban viszont ez a kő kettétört. Már évekkel ezelőtt megjelent rajta egy nagyobb repedés és úgy tűnik a természet jól végezte a dolgát: a repedésbe befolyó esővíz végül szétfeszítette a Sessho-seki-t. Míg a babonások rettegnek a következményektől, sőt, többen a gonosz térnyerését és a háborút is összekötik, addig a turisztikai szakemberek inkább csak bosszankodnak, hogy a környék legfontosabb szimbóluma most jócskán megváltozott.

Többek a helyreállítását követelik — mind a látvány, mind a gonosz démon bezárása miatt, hátha még nincs késő a művelettel.

Forrásaink voltak: theguardian.com, birtalan.innerasia.hu