Két sziget kivételével ismét zár Olaszország

Március 15-től teljes zárlatot rendelt el az olasz kormány, egyelőre két sziget marad (még) nyitva.

Olaszországon belül nem egyszerű kiigazodni, hol, milyen szabályok vannak érvényben, ugyanis az ország 20 régióján belül is más-más rendelkezések érvényesek a járványhelyzet idején, adott esetben akár egy-egy városban is más szabályozások vannak életben. Ami biztos: az egész országra érvényes, hogy hét órán keresztül kijárási tilalom van érvényben (22 óra és hajnali 5 között), valamint országszerte közterületeken is kötelező a maszkviselés.

Olaszország a pandémia miatt bevezetett szükségállapot hatályát 2021. április 30-áig meghosszabbította. A hatályos járványügyi jogszabály Olaszország egészét a koronavírus járvány súlyossága alapján három zónába osztja: a legsúlyosabb vörös, közepesen súlyos narancssárga, mérsékelten súlyos sárga zóna. A régiók beosztását az olasz egészségügyi tárca kéthetente vizsgálja felül.

Egyelőre csak két sziget marad nyitva március 15 után:

sárga színű, vagyis alacsonyan veszélyes régió egyedül Szicília maradhatott. A két hete fehér zónának számító Szardínia szigetén újból szigoríthatnak a vendéglátás ismételt zárásával, de egyelőre még nyitva van.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: pixabay)