Kedden jöhet a meteorkitörés, Texasban magyar expedíció is figyeli

A 73P/Schwassmann-Wachmann nevű üstökös darabjaira hullott, és a széteső üstökösből kilökődött porfelhő elérheti a Földet május utolsó napján. A kitörés maximumát magyar kutatócsoport Texas államból figyeli majd, a McDonald Obszervatóriumból, amit a Svábhegyi Csillagvizsgáló élőben közvetít majd.

A Tau Herculidák meteorrajjal találkozhat a Föld kedden (erre 50%-50% esély van). Persze az még kérdéses, hogy a világban merre milyen időjárás lesz, a felhős égbolt eltakarja-e a tüneményt. Itthonról a legnagyobb csillaghullás sajnos nem lesz látható, mivel a csúcsidőben már bezavarnak majd a kelő Nap fényei, de kedd hajnalban 03:00 órától azért érdemes lesz fényszennyezéstől mentesebb helyről kémlelni az eget azoknak, akiket érdekelnek a hasonló jelenségek.

“Hajnali 3 óra körül a radiánspont nyugati irányban, 50 fokkal lesz a horizont fölött, érdemes tehát nyugat felé felfelé néznünk az eget. A meteorok várhatóan lassúak lesznek, mivel a porszemcséknek utol kell érniük a Földet a pályájukon. A kis relatív sebesség miatt a meteorjelenségek sem lesznek túl fényesek. A meteorok számát nehéz előre megjósolni, de ha valóban elhagyta az üstököst a porfelhő, és Földünk találkozik vele, a hullás intenzitása egészen jelentős is lehet”

— írják a Csillagvizsgáló weboldalán.

Az imádott és lelkesen követett Svábhegyi Csillagvizsgáló élőben közvetíti majd a magyar expedíciót, ugyanis Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, Sárneczky Krisztián, az év első üstökösének felfedezője, valamint Igaz Antal, az MCSE meteorszakcsoport vezetője, a meteorkamerák felelőse egészen Texasig mennek, hogy a kiváló asztroklímájú obszervatóriumból figyeljék a különleges eseményt.

Facebook eseményt is létrehoztak a meteorkitörés magyar expedíciójához, de bővebben a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldalán olvashatunk róla.

Forrásaink voltak: space.com, svabhegyicsillagvizsgalo.hu