Peru teljesen karbonsemlegessé teszi a Machu Picchut

Peru bejelentette, hogy a következő években milyen lépések alapján teszik teljesen karbonsemlegessé a Machu Picchut.

Peru azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra 45 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-emissziót, 2050-re pedig 100 százalékkal, követve a párizsi klímaegyezmény irányelveit.

A projektben résztvevő kormányzati és magán résztvevők felállították a cselekvési sorrendet az alapján, mekkora pozitív hatással bírnak az egyes lépések a környezetre. Ezek között szerepel például az organikus szemétfeldolgozás és a műanyag visszaszorítása a Machu Picchun.

„Rendkívül büszkék vagyunk a Machu Picchu karbonsemlegessé tételére, különösen arra, hogy a fiataloknak lehetősége lesz többet tanulni a klímaváltozásról, és a változások egészségesebbé és fenntarthatóvá teszik a Machu Picchut” – mondta a perui turisztikai hivatal képviselője. A projekt célja az is, hogy olyan tevékenységekre hívja fel az emberek figyelmét, amelyekkel a saját ökológiai lábnyomukat is csökkenthetik.

Tudtad? A 550 éves inka szentély Dél-Amerika egyik legkedveltebb úti célja – az UNESCO Világörökséghez tartozik és a világ új hét csodájának egyike.

Aki elindul, jobb ha tudja:

A modern közlekedésnek köszönhetően ma már sokkal könnyebben elérhető a szent hely, hiszen nem kell napokig szamárháton döcögni, vagy “felsétálni” a hegyre. Cuzcót közvetlen vasútvonal köti össze a Machu Picchu alatti kis községgel, Aguas Calientes-szel. Innen kétféleképpen juthatunk fel: busszal vagy egy laza, másfél órás lépcsőzéssel.

Friss hírek a nagyvilágból

Azt hallottad, hogy márciustól érkezhet a vakcinaútlevél? Utazási szakértők pedig elmondták a véleményüket, mikor vehetjük ismét nyakunkba a világot. És azt olvastad, hogy bámulatos jégvulkán keletkezett Kazahsztánban? Légy képben!

via

(Nyitókép: unsplash)