Karácsonyi fények kimaxolva: Dyker Heights, ahol 5 méteres hóemberek őrzik a házakat

Dyker Heights — egy kedves környék New York Brooklyn városrészében. Kertvárosias, nyugodt és szerethető. De, hogy mi történik náluk az adventi időszakban, az vizuálisan kvázi feldolgozhatatlan. Csoda, hogy Dyker Heights nem látszódik az űrből decemberben.

Az összes karácsonyi családi film Manhattanben játszódik: jól ismerjük már a vászonról a Rockefeller Center szépséges karácsonyfáját, jégpályáját, a Central Park romantikus sétányait, a bolondos Times Square-t is. Pedig 30 éve kezdődött egy hagyomány a Brooklyn Bridge túlpartján, ami miatt Dyker Heights a helyiek egyik legtöbbet látogatott adventi környéke.

A több mint látványos díszítési láz valamikor a ’80-as években indult meg, egy Lucy Spata nevű frissen beköltözött lakó kezdeményezésével. Lucy szeretett volna emléket állítani édesanyjának, aki a lehető legünnepélyesebb díszítésben hitt. A Spata család pompába öltöztetett háza (84. utca 1152-es száma) mai napig az egyik ikonja a városrésznek.

Kimondatlan, de barátságos egymásra licitálás kezdődött aztán: a szomszédok egyre frappánsabb, fényesebb, nagyszabásúbb díszletekkel látták el házaikat, kertjüket az ünnepi időszakban. Először egy kis szánhúzó szarvas-installációval kezdődött, mára pedig tetőig érő diótörők, hóemberek állnak a bejárati ajtók mellett, és egyes házak este 21:00-ig nagy teljesítményű hangszórókon karácsonyi dallamokat is játszanak.

Ott tartunk, hogy bár felmérhetetlen, de évi körülbelül százezer ember látogat el a környékre csak azért, hogy végigsétáljanak a mesebeli fényáradatba borított utcákon.

Buszos és gyalogos túrákat is vezetnek Dyker Heights-ben, a tradíció pedig odáig gyűrűzött, hogy kifejezetten dekorációkkal, világítással foglalkozó cégek keresik fel a házakat, családokat, hogy szeretnének hozzátenni az adott év hihetetlen díszleteihez. Sőt, profi dekoratőr csapatok végzik a többnapos műveleteket, és szolgáltatásaikat a referenciamunkáik előtt hirdetik az elérthetőségekkel. Pletykák szerint van olyan ház, ahol csak a díszítés felhelyezésére 20 000 dollárt (kb. 6,5 millió forint) költenek!

Szürkülettől körülbelül este 21:00-22:00 óráig fénylenek a karácsonyi dekorációk. A leglátványosabb díszítéseket a 83. és a 84. utcák 10. és 12. utcák közötti részein láthatóak, és egy egész fényárban úszó “fenyőfaerdőt” is találunk Forest of Lights néven, a 83.utca 1134-es számához közel.

Talán kitalálhatjuk, hogy a környéken a halloweeni időszak sem unalmas: teljesen átadják magukat a díszítésnek ebben a szezonban is. Mégis, a szürreális karácsonyi fényeikről lettek híresek.

Forrásaink voltak: brownstoner.com, yourbrooklynguide.com, bucketlisters.com, newyork.co.uk