Fotó: alaskarailroad.com

Kapd el a sarki fényt egy varázslatos vonatutazáson!

Eleve az északi fény látványa is egy csoda, hát még, ha mindezt nem a hidegben fagyoskodva észleljük, hanem egy festményre illő tájon, vonattal robogva.

Alaszkában, Anchorage és Fairbanks között közlekedik a világ egyik legszebb kilátását és élményét adó vonatjárata, az Aurora Winter Train. Szeptembertől májusig lehet jegyet vásárolni rá, ám érdemes márciusig időzíteni, hiszen a sarki fényt többnyire eddig lehet észlelni az alaszkai tájon. Ha valaki a két végpont közötti csomagra vált jegyet, az egy 12 órás vonatozást jelent.

A Denali Nemzeti Parkon halad át a kényelmes és minden luxussal ellátott vasút, és nem ritka, hogy hatalmas ablakaiból az utasok a havas hegyeken és porcukros erdők fáin kívül állatokat is észlelhetnek. Például ragadozó madarakat, jávorszarvasokat, vadjuhokat, rénszarvasokat, a szubarktikus éghajlaton jellemző állatokat.

Szerencsére nem apró, klasszikus vasúti ablakokon keresztül lehet nézelődni, hiszen kifejezetten a változatos táj fürkészésére alkalmas óriási panorámaablakokkal szerelték fel a vagonokat.

Nem kifejezetten turistalátványosságoknak számító településeken halad végig az út, és pluszban, az egyes megállóknál töltött programokkal egészíthetik ki a szerencsések ezt az emlékezetes téli száguldást. Ilyen például a tradicionális pitekészítő tanfolyam Talkeetna városában, faházas bed and breakfast program és havasi séta, pár órás sízés vagy hótalpas túra, egy egész nap a Denali Nemzeti Parkban, kutyaszános utazás, gleccsertúra, pézsmatulok farm-látogatás.

Személyre szabottan lehet válogatni a különböző csomagajánlatok közül, és érdemes is élni a lehetőséggel, még akkor is, ha nem vagyunk a szervezett látogatások emberei. Az alaszkai tél kíméletlen, így ez a vonatos lehetőség eleve a legkényelmesebb és legbarátságosabb megoldás, amit el lehet képzelni a Denali közelebbi megismerésére.

Észak-Amerika legmagasabb pontját is a Denali-hegyen találjuk: 6168 méteren. Ezzel a “hét hegycsúcs kihívás” harmadik helyezettje. Az ázsiai Everest, a dél-amerikai Aconcagua után. Több mint 300 méter távolságból is látszik a hóval borított óriás, ami ráadásul a réteglemezek mozgásának köszönhetően évente 1 milliméterel magasabbá válik.

Az Aurora Winter Train nem garantálja, hogy az utas 100%-ban észlelheti a sarki fényt, hiszen ez egy teljesen kiszámíthatatlan jelenség. Ellenben a nemzeti parkon áthaladva, az év megadott szakaszában nagyon sűrűn fordul elő az égi fényjáték, nagy esély van, hogy feltűnnek a kék-zöld-sárga-lila-pink tünemények. Amennyiben mégsem sikerül elcsípni a természet fényjátékát, akkor sem kell csüggedni, hiszen az egész vonatos utazás, a hegyek, a havas táj látványa is életreszóló élményt jelenthet.

Forrásaink voltak: alaskarailroad.com, thrillist.com, valisemag.com