Június 1-jétől már vonattal is felfedezheted a környező országokat

Jó hír azoknak, akik szívesen terveznek egy-egy kisebb túrát vonattal: ismét elindult a nemzetközi forgalom.

Ha szeretnétek kiruccanni külföldre, akkor azt vonattal is könnyedén megtehetitek, a következő országokba biztosan:

Bécs, Svájc, München

A hegyeshalmi vasúti határátkelőn keresztül június 1-jétől Budapestről Bécsbe óránként lehet eljutni. Svájcba újraindul a közvetlen railjet expressz vonatpár és az éjszakai vonat is. Bajorországba, Münchenbe visszaáll a két óránkénti közlekedés nappal, és ismét közlekedik az éjszakai vonat.

Zágráb

Gyékényes határállomáson át Zágrábba június 25-től indul vonat Budapestről naponta egy alkalommal. A magyarbólyi határon keresztül Eszék felé minden összeköttetés továbbra is biztosított.

Őrihódos határátkelőnél, Szlovéniába továbbra is közlekedik egy közvetlen vonat a fővárosok között, Budapestről Ljubljanába, és a tervezett menetrend szerint biztosított a regionális forgalom Zalaegerszegről.

Szlovákia, Csehország

A szobi határátkelőhelyen keresztül több lépésben áll vissza a közlekedés. Május 24-től már újra elérhető Wroclaw–Berlin, május 26-tól pedig Krakkó, valamint Varsó is éjszakai vonattal. Június 1-jétől a Szlovákiába és Csehországba közlekedő Metropolitan EuroCity vonatok állnak forgalomba újra a szokott, kétóránkénti közlekedési rendbe, de csak június 13-tól lesz teljes a visszaállás: akkortól az eredetileg tervezett menetrend érvényes a visegrádi országok felé, a délutáni prágai EC270-es számú Metropolitan EuroCity vonat is az eredeti útvonalán közlekedik.

Lengyelország

Lengyelországba június 1-jén indul először a Báthory EuroCity vonat, másnap érkezik vissza első alkalommal Terespolból. Innentől naponta biztosított a vasúti kapcsolat Krakkóba és Varsóba is – nappali és éjszakai vonattal egyaránt.

Románia és Magyarország között több lépcsőben indul újra a forgalom. A lőkösházai határátmenetben jelenleg is valamennyi nemzetközi vonat közlekedik. A többi határátmenetben jelenleg egyedül a Corona IC jár kerülő útirányon át, Debrecen érintésével jut el a Székelyföldre, Kolozsváron át Brassóba.

A START Európa menetjegyek a közvetlen nemzetközi vonatokra a MÁV mobiltelefonos alkalmazásában és az internetes felületen is megvásárolhatók. A jelenlegi 6 célország (Ausztria, Szlovákia, Csehország, Németország, Románia, Lengyelország) mellett június 1-től Svájcba, míg június közepétől Horvátországba és Szlovéniába is lehet majd jegyet váltani az alkalmazással.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: Getty Images/illusztráció)