Jó tanácsok a koszmó kezeléséhez

Egy kisbaba születése mindig csoda, ám az öröm mellett a félelem is sok szülőben ott bujkál, hiszen a gyereknevelés nem egyszerű dolog. A babák ápolása során adódhatnak olyan helyzetek, melyeket meg kell oldani. Az egyik ilyen, ha koszmós lesz a baba bőre.

Mi az a koszmó?

A koszmó egy szakszó: a babák fejbőrén jelentkező sárgás színű bőrgyulladás, ami teljesen fájdalommentes. Tapintásra általában zsíros, kinézetre pikkelyes bőrelváltozás, mely rátapad a baba fejére. Elég gyakori jelenségről van szó, sok kisgyermek esetében megfigyelhető. 3-12 hónapos korban alakulhat ki, de néha még óvodásoknál is előfordul.

Fontos tudnunk, hogy a koszmó nem kosz: a teljesen egészséges, jól ápolt gyermekeknél is megjelenhet. Elhalt hámsejtek és feleslegesen termelődött faggyú összetapadásával jön létre, hámlik, és ez nem szép látvány.

A kezdő szülők gyakran megijednek, ha koszmót vesznek észre a babán, de tudniuk kell, hogy ez nem az ő hibájuk, és a babának sem lesz tőle komolyabb baja. A koszmó nem fáj, nem viszket és nem fertőz. Alapjában véve ártalmatlan dolog, de kezelni szükséges.

Hogyan lehet kezelni a koszmót?

Az első és legfontosabb dolog: ne kezdjük el levakarni a baba fejéről, mert ezzel felsérthetjük a baba bőrét, ami elfertőződhet. Türelemmel és kitartással, rendszeres ápolással lehet csak megszabadulni ettől a bőrelváltozástól.

Mindenekelőtt fel kell puhítani a fejre tapadt hámsejteket, ehhez olajat ajánlanak a szakértők. Ez lehet babaolaj, olívaolaj, a napraforgóolajat viszont kerüljük!

Egy vattakorongra öntsünk belőle egy kicsit, és törölgessük át vele a baba fejbőrét! A legjobb, ha 30-60 percen keresztül rajta hagyjuk az olajos vattát a területen, egy kis sapkát vagy kendőt kell addig adni a gyerekre. Ezután próbáljuk meg eltávolítani a koszmót, majd következhet az alapos hajmosás. Ezt heti 3-4 alkalommal ismételjük meg!

Gyógyszertárakban, bababoltokban beszerezhetünk kimondottan koszmó kezelésére alkalmas kozmetikumokat. A Baby Lion szakáruház babaápolási termékei között találunk olyan avokádóolajjal, gyapotmagolajjal, borágóolajjal és aloe verával dúsított krémet, melyet a koszmó eltávolítására fejlesztettek ki.

Mit kell még tudni a koszmóról?

A koszmó elsősorban a babák fejbőrén, a kutacs környékén szokott megjelenni, de előfordulhat a szemöldököknél is. Ebben az esetben is bekenhetjük az adott területet koszmó elleni olajjal. Használat előtt győződjünk meg róla, hogy a szer nem tartalmaz szalicilsavat! Mivel az bőrön át felszívódhat, irritálhatja a felületet, így a szakértők már nem támogatják az alkalmazását.

Ahogy már írtuk, a koszmó kezelése kitartást igényel. Valószínűleg nem fog egyik napról a másikra elmúlni, pár hétbe telik, mire megszabadulunk tőle.

Ha sokáig nincs javulás, akkor orvoshoz kell fordulni. Mindenképp keressünk fel egy szakembert, ha váladékozás, vérzés jelentkezik!

Jó, ha tudjuk, hogy a babaápolással kapcsolatban a védőnőktől is bármikor kérhetünk segítséget.

(Szponzorált tartalom)