Itt található a világ leghidegebb városa, -40 C fokos januári átlaghőmérsékletével

Az emberek alkalmazkodtak az extrém hideghez.

Talán senkit sem lep meg, hogy a világ leghidegebb városa Oroszországban található. Jakutszk körülbelül 280 mérföldre délre fekszik az Északi-sarkkörtől. A -40 C fokos januári átlaghőmérsékletével a Föld leghidegebb városa, legalábbis a nagyobb városokat tekintve. Az olyan látnivalók, mint a Jégmúzeum, a Keresztény Piac és a Nemzeti Múzeum, megér egy utat azoknak, akiket nem zavar a hideg. A júliusi 19,5 C-os átlaghőmérséklet talán kicsit barátibb.

A város 1632 szeptemberében épített cölöpvárból és a cölöpvár körül fa palánkkal megerősített lakóházakból alakult ki. 1643-ban költöztették át a települést a Léna bal partjára és ekkor mint a Lénai körzet katonai és adminisztratív központja, azonnal városi jogokat is kapott. 1851-ben hozták létre a Jakutszki kormányzóságot ennek központja értelemszerűen Jakutszk lett.

Az alapítását követő első évszázadban a településen szinte kizárólag orosz telepesek éltek. A jakutok letelepedése a városban csak a 18. század végén indult meg. Napjainkban Jakutszkban hivatalos adatok szerint 70 nemzetiség képviselője él, a jakutok (25,1%) és oroszok (62,5%) mellett jelentős számban ukránok (4,4%), tatárok, burjátok, fehéroroszok.

Több, mint ezer majommal fesztiváloztak Thaiföldön. 5 méteres karácsonyfát horgoltak ezen a magyar településen.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: wikipedia)

(Fotók: Getty Images)