Itt található a Római Birodalom Las Vegasa

Több mint 2000 évvel ezelőtt létezett egy város, melyet manapság a Római Birodalom Las Vegasaként emlegetnek.

Baia, az üdülőváros, mely körülbelül 30 kilométerre volt Nápolytól, Olaszország nyugati partján. Azonban több, mint ezer éve víz alatt van – írja a Travelo.

Baia, vagy latin nevén Baiae, valószínűleg a vulkáni tevékenység miatt süllyedt el, mivel a terület különféle vulkáni kúpok, kráterek sűrű csoportosulása. Nem egyetlen vulkán, hanem egy jórészt a Földközi-tenger alatt fekvő, 24 kráterből és sok gejzírből álló komplexum. Nevét Odüsszeusz hajójának kormányosáról kapta, akit állítólag a közelben temettek el. A város virágzását és pusztulását is a területén fakadó, bővizű kénes forrásoknak köszönhette, amelyeket fürdés és gyógyítás céljaira hasznosítottak.

A Római Köztársaság vége felé Baia virágzó, nyüzsgő város lehetett, erről árulkodnak a 2000 éves maradványok, melyek a víz alatt kiváló állapotban vannak. A régészek sok ép szobrot, házakat és templomokat találtak a feltárás során. Ekkor kezdték el a város történetét is kutatni.

Ma Baia ősi maradványai a világ kevés víz alatti régészeti parkjainak egyikében tekinthetők meg. A látogatók üvegfenekű csónakokon nézhetik meg a romokat, vagy búvárként csodálhatják meg építményeit és fantasztikus épségben megőrzött szobrait.

Olaszország visszaadja Görögországnak a Parthenón egy darabját.