Itt csendült fel először a világ legnépszerűbb karácsonyi dala

Ti tudtátok, honnan ered a kedvelt karácsonyi dal?

A világhírűvé vált Csendes éj című dalt több mint 200 évvel ezelőtt énekelték el először a Salzburghoz közeli Oberndorf település templomának falai között. A történet szerint a dal és szövege egy Joseph Mohr nevű pap és Franz Xaver Gruber orgonista, zeneszerző barátságból született.

A „Stille Nacht! Heilige Nacht” című dal 1818. december 24-én az oberndorfi Szent Miklós (St. Nikola) templomban csendült fel először. Az akkor 31 éves Gruber és a húszas évei közepén járó Mohr Oberndorfban találkozott. Mohrt, az osztrák papot, ugyanis ide helyezték, Gruber pedig, aki kántortanító és orgonista volt, anyagi okokból ebben a faluban is vállalt orgonálást. A két fiatalember között barátság szövődött – írja a Travelo.

A történet szerint Mohr már jóval korábban, 1816-ban – amikor még a Mariapfarr zarándokhely templomának papja volt – megírta a dal szövegéül szolgáló verset, de csak az előadást megelőző szentestén kérte meg Grubert, hogy szerezzen hozzá dallamot és gitárkíséretet.

A karácsonyi misére érkező híveket eleinte meglepte az újítás: miközben a két fiatalember két szólamban énekelt, Mohr gitáron kísérte magukat, de végül sikert arattak, és a hívők gyorsan megkedvelték a dallamot, ami ma már az egész világon ismert.

(Nyitókép: pixabay)