Ismered a magyar mocsárvilágot? Mutatunk 3 mocsarat, amit te is felfedezhetsz!

Magyarországon mára már csak mutatóba marad némi mocsár és láp, az országnak mintegy 1,1 százalékát borítják. Mindenképp nyitott szemmel kell járni, ha ilyesmit szeretnénk találni.

A mocsár és a láp között az a különbség, hogy míg a mocsár egy növényektől lassan bezáródó vízfelület, addig a láp tőzegmohát is „termel”. A tőzeg aztán alásüllyed, megsavanyítja a víz kémhatását.

Magyarországon érdemes meglátogatni néhány érdekes mocsarat-lápot.

Tatai Fényes tanösvény

A Fényes fürdő helyén anno annyi jó minőségű karsztvíz tört fel, hogy még Budapestet is innen akarták vízzel ellátni. A vértesi bauxitbányászat miatt a források vize elapadt, Tata „kiszáradt”. A bányaművelés felhagyásával a víz fokozatosan visszatért a városba (ma már pincékben is felfakadnak a régi források, amelyek a házakat is veszélyeztetik), és a Fényes fürdő égerláp vidéke is újra víz alá került. Nagyszerű, cölöpre emelt allékon lehet bejárni a nem túl nagy területet. A melegvízű források a túra felénél szabad szemmel láthatóan gyöngyöznek a mocsár alján. Kilátóból magasabbról is szemlélhetjük a hideg időben gőzpárába boruló, költői erdőséget, és a madárvilágot.

Merzse mocsár, Ferihegy

Ferihegyen nem csak a reptér van, hanem a kiváló Merzse mocsár, amely híven modellezi, hogy milyenek lehettek anno az Alföldet beborító mocsárrendszerek. Fővárosiaknak csak egy ugrás a Merzse: a rákoskerti vasúti megállótól negyedóra gyalogosan. Az öntésagyag rétegek felett alakult ki a mocsár, amelynek közepén úszólápok jönnek-mennek.

Nyíres tó, Báb tava: Csaroda

Csarodán egészen apró lápok találhatóak, és csakis vezetővel látogathatók. Tipikus dagadólápok, vagyis tőzegmoha borítja őket. Rengeteg olyan növény található rajtuk, amelyek úgynevezett reliktumfajok: régebbi földtörténeti időkből maradtak meg ezen a nagyon kis területen. Van itt tőzegorchidea , de például kereklevelű harmatfű is. Ez utóbbi rovarfogó növény: apró, csillogó kis gömbjei vízcseppként hívogatják az ízeltlábúakat, de ezek igazából ragadós emésztőenzimek: a nitrogénban szegény tőzeglápon így pótolja a tápanyagokat ez a leleményes kis növényke.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: pixabay, szallas.hu, mzshome.net)