Európa számos országában ezeréves tradíciója van a sajtkészítésnek, úgyhogy van mit felfedezni.
Imádod a sajtokat, igazi különlegességre vágysz? Most, hogy lassan ismét utazhatunk, érdemes tervezni!
Gruyères, Svájc
A középkori városban és környékén a macskaköves utcák és a buja rétek festői keveréke kel életre, de hírnevét leginkább a 12. század óta ismert kemény, diós Gruyère sajtnak köszönheti.

Parma, Olaszország
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány gasztronómiai központja, Parma nemcsak a sonkájáról híres, hanem másik legismertebb exporttermékéről, a Parmigiano Reggianóról, azaz ismertebb nevén a parmezán sajtról is.

A gyártúrák során ott is lehetőségünk nyílik bepillantani a kemény, érlelt, gazdag ízvilágú sajt előállításának folyamatába, a múzeumban pedig különböző tradicionális sajtkészítő eszközöket is megtekinthetünk.
Gouda, Hollandia
A névadó sajtjáról híres Gouda városa a holland sajtvölgyben található. A helyi múzeumban minden kérdésedre választ kaphatsz, ami a sajt előállítását és érlelését illeti.

Emmental, Svájc
A svájci dombok lankái és az alpesi rétek jelentik az ementáli sajt otthonát.

Camembert, Franciaország
Természetesen nem maradhat ki a sorból az észak-franciaországi Normandia régióban található Camembert sem, amely lágy, tejszínes sajtjának névadója. Ha már itt járunk, felkereshetjük a Durand Cheesemongert is, amely az utolsó olyan tejüzem, melynek falai között még mindig a tradicionális módszerekkel készítik a camembert sajtot.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!
(Fotók: Getty Images)